Слуцки: Геополитичка борба НАТО против Москве :: Semberija INFO ::

 

Слуцки: Геополитичка борба НАТО против Москве


Рат у Украјини 340. дан.

Слуцки: Геополитичка борба НАТО против Москве

НАТО ескалира трку у наоружању не због мира и преговора, већ да би наставио геополитичку борбу против Русије, изјавио је данас посланик у руској Думи Леонид Слуцки.

- Треба јасно да схватимо да Сјеверноатлантска алијанса збија редове и ескалира трку у наоружању не ради мира и преговора, или због "борбе за слободу", већ да би наставила геополитички сукоб са Русијом. О томе не треба имати илузије. Али такве "игре русофобних фанатика" са нуклеарном силом су изузетно опасне и пријетња су свима - навео је Слуцки, који је предсједник Међународног комитета руске Државне думе.

Запад шаље супротстављене и прилично отворене сигнале, рекао је он, истичући да се, с једне стране, њемачки канцелар Олаф Шолц заклиње да Њемачка није заинтересована за ескалацију сукоба у Украјини и да је против увлачења НАТО-а у овај сукоб, али, с друге стране, званичници НАТО кажу да је блок спреман за директну конфронтацију са Русијом.

- Вриједи подсјетити на изјаву њемачке министарке спољних послова Аналене Бербок о "рату против Русије". Ни из једне европске пријестонице тада нису стизали приговори - написао је Слуцки на Телеграму.

Он је нагласио да скоро све земље НАТО-а учествују у процесу ескалације агресије на овај или онај начин снабдијевајући кијевски режим оружјем, муницијом, а сада и тешким наоружањем.

- У ствари, они су до грла у украјинском сукобу. Питање је да ли ће то и дејуре признати - додао је он, пренио је ТАСС.

Двије особе погинуле у Мелитпољу

Двије особе су погинуле, а седморо је повријеђено у ракетном нападу на жељезнички мост у Мелитопољу, у области Запорожје, рекао је Владимир Рогов, члан управне администрације Запорожја.

"Према посљедњим подацима, двије особе су погинуле, седморо је рањено", написао је Рогов на "Телеграму".

Према прелиминарним подацима, мост је гађан са три ракете ХИМАРС. Једна ракета је оборена.

Украјина ће послије рата још дуго рјешавати проблем мина

Послије скоро године крвавог сукоба, територија Украјине је преплављена минама, што је смртоносна пријетња цивилима која ће постојати још дуго након завршетка рата, преноси Скај њуз.

Процијењује се да је више од 40 одсто земље минирано, чиме је Украјина тренутно земља са највише мина на свијету, наводи британска телевизија.

Новоослобођени градови још дуго ће представљати опасност, након што су посљедње руске снаге буду протеране, а украјински браниоци почели да откривају жице и нагазне мине, спремне да експлодирају.

„Контаминација је огромна. То није чак ни за поређење, рекла бих, са Сиријом или Авганистаном. Заиста је огромна“, рекла је Катерина Темплетон из Савјетодавне групе за мине.

Противпјешадијске мине нису дозвољене Конвенцијом о забрани мина из 1997. године, а Хјуман рајтс воч оптужио је руске снаге да их користе у источној области Харкова, наводи Скај њуз.

МИП: Ратни злочини Кијева неће остати некажњени

Украјински ракетни удари на болнице у градовима Нова Каховка и Новоајдар су ратни злочини које су починили Кијев и његови западни савезници, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.
“Намјерно гранатирање функционалних цивилних медицинских установа и циљано убијање цивила су тешки ратни злочини кијевског режима и његових западних господара”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да Запад и даље не обраћа пажњу на “варварске акције” кијевског режима, који убија људе користећи оружје произведено у САД, Француској, Немачкој и Британији.

“Сви ови злочини кијевских оружаних снага под патронатом Запада неће проћи некажњено. Они се пажљиво биљеже. Организаторе и починиоце чека неизбјежна казна”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да САД и друге чланице НАТО-а игноришу ове смртоносне инциденте, што представља њихову директну умијешаност у сукоб и саучесништво у злочинима који се чине.

“Штавише, међународне структуре које имају задатак да дају непристрасну процјену оваквих дјела такође ћуте о недавним нападима”, наводи се у саопштењу.

Украјинске трупе јуче су гађале болницу у Новоајдару у Луганској Народној Републици /ЛНР/ из вишецјевног ракетног система ХИМАРС америчке производње, убивши 14 људи и ранивши 24, саопштило је Министарство одбране Русије.

Украјинска војска јуче је испалила и 17 пројектила на Нову Каховку у области Херсон, а више од пет је експлодирало на територији локалне болнице, саопштиле су локалне власти.

Украјинске снаге гранатирале Доњецк

Украјинске трупе гранатирале су град Доњецк више пута током ноћи користећи артиљерију од 155 милиметара, саопштила је мисија Доњецке Народне Републике /ДНР/ при Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине у Украјини.
У саопштењу се наводи да су украјинске трупе касно синоћ гранатирале и село Јаковливка гранатама калибра 155 милиметара.

"Регистровано је гранатирање украјинске војске у правцу села Ласточкине, код града Доњецка, а испаљене су три гранате калибра 155 милиметара", саопштила је Мисија.

Украјинске трупе су током ноћи гранатирале Кијевски и Кујбишевски округ у Доњецку, а на Доњецк је у року од 15 минута испаљено девет граната.

Русија је започела специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара 2022. године, након што су Доњецка и Луганска народна република апеловала за помоћ у одбрани од украјинских провокација.

Као одговор на руску операцију, западне земље су покренуле свеобухватну кампању санкција против Москве и почеле са обимном испоруком оружја Украјини. /крај/дд

Зеленски увео санкције за још 182 фирме и троје појединаца

Украјински предсједник Володимир Зеленски увео је санкције за 185 компанија и појединаца за које се вјерује да су повезани са режимом у Москви.

Зеленски је навео да ће фирме и бизнисмени који жељезницом превозе особље и војну опрему "у име државе агресора" бити кажњени, као и да ће заплијењена имовина бити коришћена у одбрани Украјине.

Међу 182 фирме са списка налази се и неколико бјелоруских, које помажу Русији с испорукама, као и троје појединаца.

Зеленски је навео да Украјина ради на томе да и друге државе блокирају имовину тих фирми и појединаца, и захвалио се "свима који помажу у јачању санкција против Русије".

"Вагнер" тврди да је преузео контролу над Блаходатном, Кијев демантује

Украјинска војска саопштила је у недељу да су њене снаге одбиле напад у области Блаходатне у источном дијелу Доњецке области, док је руска приватна војна група "Вагнер" саопштила да је преузела контролу над селом.

"Јединице украјинских одбрамбених снага одбиле су нападе окупатора у областима Блаходатне у Доњецкој области", навео је Генералштаб Оружаних снага Украјине у свом дневном јутарњем извештају, позивајући се на борбе у суботу.

Додаје се да су њене снаге одбиле руске нападе у областима 13 других насеља у Доњецкој области.

Група "Вагнер", коју су Сједињене Америчке Државе прогласиле међународном криминалном организацијом, рекла је у суботу у апликацији за размену порука Телеграм да су њене јединице преузеле контролу над Блаходатном.

Ројтерс није био у могућности да независно провери извештаје.

Блашчак: У Пољској прошле године регрутован рекордан број војника

Пољски министар одбране Мариус Блашчак рекао је да су оружане снаге те земље прошле године регрутовале највећи број војника откако је окончала регрутацију 2008. године, јер је руски напад на Украјину изазвао већи интерес за одбрану домовине.

Како је рекао, током 2022. године Пољска је регрутовала више од 13.500 професионалних војника, преносе пољски медији.

Истиче да је то око осам одсто укупних пољских оружаних снага, које броје 164.000 војника. Како је додао, Пољска, која се граничи с руском ексклавом, Калининградском облашћу, намјерава да повећа оружане снаге на око 300.000 професионалних војника током наредних година.


Глас Српске