Лук постао луксуз, становници га почели кријумчарити :: Semberija INFO ::

 

Лук постао луксуз, становници га почели кријумчарити


Према званичним статистикама, цијена лука на Филипинима прошлог мјесеца порасла на око 700 пезоса (12,80 долара) по килограму.
 
То је више од цијене меса и дневне минималне зараде у тој земљи југоисточне Азије.
 
Иако су цијене неких производа снижене посљедњих недјеља, лук је и даље луксуз за многе потрошаче, каже Ризалда Маунес, која води пицерију у централном граду Цебуу.
 
"Раније смо куповали три до четири килограма лука дневно. Сада купујемо пола килограма, толико можемо да приуштимо", рекла је Маунес за ББЦ.
 
"Наши купци разумијеју јер нису само ресторани погођени, домаћинствима је тешко јер лук иде у многа јела", додаје она.
 
Предсједник Фердинанд Маркос Млађи, који је и министар пољопривреде, назвао је повећање цијена хране "ванредном ситуацијом".
 
Раније овог мјесеца, Маркос је одобрио увоз црвеног и жутог лука у покушају да повећа снабдјевање.
 
Стручњаци кажу да поновно отварање филипинске привреде подстиче потражњу, док је лоше вријеме утицало на производњу хране, као што је лук.
 
"Још у августу Министарство пољопривреде је прогнозирало потенцијалну несташицу неких прехрамбених производа. Неколико мјесеци касније Филипине су погодиле двије снажне олује које су нанијеле значајну штету усјевима", каже Николас Мапа, виши економиста у ИНГ банци.
 
"Уједно, како се економија опоравља, тако је и нагло повећана потражња", рекао је Мапа.
 
Растуће цијене погодиле су и продавце на тезгама са уличном храном у Цебуу, популарне међу локалним становништвом и туристима.
 
Пржено поврће, месо и морски плодови обично се послужују са сосом од лука и сирћета.
 
"Лук је саставни дио наших јела. Даје укусну хрскавост, слаткоћу, како би неутралисао сланоћу хране", каже Алекс Чуа, који је био приморан да штеди на луку.
 
Лук је толико тражен да је Ејприл Лика Биори одлучила да понесе бидермајер направљен од лука на сопствено вјенчање у Илоило Ситију.
 
"Питала сам младожењу да ли бисмо могли да користимо лук умјесто цвијећа, пошто би послије вјенчања цвијеће увенуло и на крају би било бачено", рекла је Биори за локалне новине.
 
"„Што да не лук? Може да се користи и послије вјенчања", казала је она.
 
Поврће је било у центру пажње на овом вјенчању. Други су упали у невоље због кријумчарења лука.
 
Раније овог мјесеца објављено је да је 10 чланова посаде филипинске аерокомпаније под истрагом због покушаја да прокријумчари скоро 40 килограма лука и воћа у коферима.
 
Из царине су касније рекли да се неће суочити са оптужбама, али су упозорили путнике да без дозволе не покушавају да уносе сличне производе без дозвола.
 
Криза је извршила притисак на Маркоса, који је, као министар пољопривреде, обећао да ће повећати производњу хране. Неки посланици су тражили од њега да именује замјену.
 
"Раније је проблем био шећер, сада је то лук. На крају ћемо остати без свега што користимо у кухињи", рекла је на сједници парламента, сенаторка Грејс По.
 
Мари-Ен Лезорен из консултантске куће Кантар Ворлдпанел каже да су климатске промјене такође велика пријетња за обезбјеђивање хране у земљи.
 
"Ако климатске промјене изазову несташице, а самим тим и пораст цијена, то ће веома негативно утицати на велики дио потрошача на Филипинима", сматра она.
 
(Независне)