МИЛИОН КМ ИСПЛАЋЕН ВЛАСНИЦИМА ЕКСПРОПРИСАНОГ ЗЕМЉИШТА ЗА ИЗГРАДЊУ БИХАЋКОГ АЕРОДРОМА :: Semberija INFO ::

 

МИЛИОН КМ ИСПЛАЋЕН ВЛАСНИЦИМА ЕКСПРОПРИСАНОГ ЗЕМЉИШТА ЗА ИЗГРАДЊУ БИХАЋКОГ АЕРОДРОМА


- Јавно предузеће "Аеродром Бихаћ", које реализира пројекат изградње аеродрома у насељу Голубићи, надомак поменутог града, исплатило је ових дана нешто више од милион марака власницима експроприсаног земљишта, саопштили су из овог предузећа.

С власницима су претходно склопљени уговори за оне некретнине гдје нису спорни имовинско-правни односи, док ће се парцеле које нису усаглашене катастарски и грунтовно рјешавати у оквиру прописаних управних и судских поступака.

Како би се омогућио наставак изградње полетно-слетне писте на будућем аеродрому, потребно је исплатити накнаде власницима 132 експроприсане земљишне парцеле по цијени од 18 до 20 марака по метру квадратном земљишта, зависно од његовог квалитета.

За ове сврхе осигурано је пет милиона марака, од укупно 25 милиона, колико је Влада ФБиХ обезбиједила у овој години средстава за пројекат аеродрома. Иначе, откуп земљишта је предуслов како би се наставило с изградњом поменуте писте планиране дужине од 1.800 метара.

У наредном периоду, како је истакао Анел Хаџић, директор поменутог предузећа, биће потребно осигурати још средстава како би се откупило и додатно земљиште које је сада у приватном власништву, а чија је експропријација неопходна како би се у цијелости заокружио аеродромски комплекс.

Према Хаџићевим ријечима, у току је израда мастер плана који би требало да дефинише све потребне радње и термине за изградњу цјелокупног аеродромског комплекса.

"У ове активности биће укључене све надлежне институције, како би се планирала правовремена набавка неопходне опреме. Овом динамиком, како се крећемо, уколико не буде непредвиђених потешкоћа, аеродром би могао бити у функцији за три до четири године", казао је Хаџић.

Овај пројекат има велику важност када се ради о комуникацијском повезивању Унско-санског кантона с остатком земље, али и значајан економски аспект, јер може бити мотор развоја Бихаћа и цијелог Унско-санског кантона. Сматра се како ће његова реализација значајно допринијети развоју туризма и повећати број посјета Националном парку "Уна" те другим туристичким дестинацијама на овим просторима.

(Независне)