Босна и Херцеговина 80. у свијету по дигиталној квалитети живота :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина 80. у свијету по дигиталној квалитети живота


Свјетска студија о дигиталној квалитети живота компаније Сурфшарк показује да је Босна и Херцеговина пала за пет мјеста у односу на прошлу годину.

Компанија за кибернетичку сигурност Сурфарк ове је године провела глобално истраживање о квалитети дигиталног живота у 117 земаља што чини 92 посто свјетске популације.

Босна и Херцеговина заузела је 80. мјесто у свијету, што је за пет позиција ниже у односу на прошлу годину, док се налазимо на посљедњем 38. мјесту у Европи.

Ова студија индексира земље посматрајући пет основних стубова који дефинишу дигитални квалитет живота.

ДQЛ индекс (Digital Quality Lige Index Дигитал) оцјењује земље на темељу пет кључних критерија дигиталне квалитете живота: е-сигурност, приступачност интернета, квалитета интернета, е-инфраструктура и е-управа.

Босна и Херцеговина се по доступности интернета налази на 54. мјесту у свијету. Да би себи приуштили мобилни интернет, Босанци и Херцеговци морају радити 110 пута више од грађана Израела који је ове године заузео прво мјесто према овој студији и који имају најповољнији мобилни пакет од 1 ГБ мјесечно.

Квалитет интернета у Босни и Херцеговини, ако погледамо брзину интернета, стабилност и раст, је веома лош те се налазимо на 78. мјесту у свијету и квалитет интернета је 15 посто лошији од свјетског просјека.

Од прошле године брзина мобилног интернета у Босни и Херцеговини побољшана је за 2,1 посто (0,8 Мбпс), а брзина фиксног широкопојасног интернета порасла је за 11,2 посто (5 Мбпс).

У поређењу са Хрватском, мобилни интернет у Босни и Херцеговини је 3 пута спорији, док је фиксни широкопојасни 33 посто спорији.

Од свих критерија индекса, најслабија тачка Босне и Херцеговине је е-управа, која се мора унаприједити за 100 посто како би се изједначила с резултатом најбоље рангиране земље (САД).

Свеукупно, седам од десет земаља с најбољим резултатом налази се у Европи, што је био случај и у посљедње три године. Израел је ове године заузео прво мјесто у студији коју проводи ова низоземска компанија те је тако потиснуо Данску на друго мјесто након двогодишњег водства. Њемачка је на трећем мјесту, а Француска и Шведска заокружују првих пет од 117 оцјењиваних земаља. ДР Конго, Јемен, Етиопија, Мозамбик, Камерун се налазе на самом дну љествице студије о дигиталној квалитети живота.


Фена / БХРТ