ПРЕВОЗНИЦИ ГАСЕ КАМИОНЕ ЗБОГ ВИСОКИХ ЦИЈЕНА ГОРИВА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕВОЗНИЦИ ГАСЕ КАМИОНЕ ЗБОГ ВИСОКИХ ЦИЈЕНА ГОРИВА


Foto: Ilustracija
Бојкот бензинских пумпи у БиХ који су најавили грађани на друштвеним мрежама због неконтролисаног раста цијена горива подржаће и превозници, који планирају да идући викенд оду корак даље и обуставе рад због енормно високих цијена.

На друштвеним мрежама претходних дана ширио се позив грађанима да током викенда, 25. и 26. јуна, не сипају гориво на бензинским пумпама и на тај начин укажу на неприхватљив раст цијена.

Он очекује да ће надлежни у земљи, када увиде да је обустављен довоз робе, хране и лијекова, ако ништа, бар се тада запитати шта се дешава, јер до сада нису.
 
- Покушавамо да разговарамо и са колегама из ФБиХ, који су по свему судећи расположени да нам се придруже. Једноставно ћемо десет дана сви у БиХ паркирати камионе и заборавити да их имамо. Надам се да ће нам се придружити и грађани, јер се све то тиче и њих. Сви заједно треба да се удружимо бар на десет дана. Очекујемо да ће се вјероватно, ако ништа, тада неко удостоји и позвати нас да разговарамо и тражимо неко рјешење - казао је Грбић.
 
Навео је да су се прошли пут када су протестном вожњом указивали на неконтролисани раст цијена, провозали и само потрошили око 5.000 литара горива.
 
- Нико се није удостојио да нас позове и да са нама разговара. Брига их је за нас и грађане. Сви у окружењу имају исти проблем као и ми, али они су увели ограничења цијена, суспендовали акцизе. Словенија на 1.000 литара потрошеног горива враћа 70 евра. Код нас нема ништа. Осим што нам свакодневно нафташи дижу цијене, које никада нису биле веће него сада. Још горе је што ће та цијена ићи и даље горе, а власт само ћути. Нијеми су на све наше проблеме - навео је Грбић.
 
Цијене горива на бензинским пумпама у Српској иду узлазном путањом од почетка ове године, па је на појединим пумпама литар достигао и цијену од 3,75 марака. Међутим, све су прилике да се ту корекције неће зауставити јер нафташи најављују даљи раст цијена.
 
Према њиховим прогнозама, литар ће убрзо коштати и четири марке, па и више. Како наводе, све зависи од улазних цијена.

Акцизе

БиХ је најавила још у фебруару укидање акциза на нафту и нафтне деривате. Тај закон прошао је и у првом читању у Представничком дому Парламента БиХ, али више га нико и не спомиње. Када би то законско рјешење било усвојено, гориво на домаћим пумпама било би јефтиније од 30 до 40 фенинга по литру.

(Глас Српске)