КАДА СЕ РАДИ О КВАЛИТЕТУ ЖИВОТА, БЕЧ ЈЕ ДАЛЕКО ИСПРЕД КОНКУРЕНЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

КАДА СЕ РАДИ О КВАЛИТЕТУ ЖИВОТА, БЕЧ ЈЕ ДАЛЕКО ИСПРЕД КОНКУРЕНЦИЈЕ


Аустрија је држава подстанара. У властитој некретнини живи 48 посто људи, сви остали изнајмљују станове. Још више таквих је у аустријској пријестолници. У Бечу наиме у изнајмљеним становима живи више од четири петине становника, а за станарину тамо не треба посегнути дубоко у џеп.

Када се ради о квалитету живота, Беч већ више година конкуренцију оставља иза себе. Приликом посљедњег оцјењивања прије три године (прошле и претпрошле године због епидемије коронавируса рангирања није било), реномирана међународна консултантска компанија Мерцер, је аустријску пријестолницу већ десети пут узастопно уврстила на сами врх љествице градова са највишим квалитетом живота.

Иако су терористички напад у центру града у новембру 2020. и врло строге мјере против цовида, које градске власти у поређењу са остатком Аустрије заговарају још и данас, утисак барем код локалног становништва нешто покварили, Беч и даље оправдано ужива статус царске пријестолнице – за све слојеве.

Разлога је више. Одлична инфраструктура, квалитетна здравствена заштита, широка лепеза културних и образових могућности, бесплатни вртићи, крстално чиста вода коју бечки водовод већ више од сто година доводи из 150 километара удаљених алпских извора, до ниског степена криминала, високе социјалне заштите и политичке стабилности. Од свих су кључна два: добро развијена и поуздана мрежа јавног пријевоза (годишња карта за сав градски пријевоз кошта један еуро на дан) и (у односу на БДП и породични прорачун) цјеновно погодне станове.

Управо због своје иновативне, паметне и одрживе стамбене политике, Беч је посљедњи пут од УНЕСЦО-а проглашен најбољим градом у категорији. “Ово је још једна у низу награда које препознају наше напоре на подручју паметне стамбене политике. Све што радимо је да константно настојимо побољшати квалитет живота Бечлија”, коментарисао је градоначелник Мицхаел Лудwиг награду прије добрих годину дана.

Пријестолница управо због редовних уврштавања међу најугледније градове по квалитету живота привлачи све више људи, између 2007. и 2017. године додатних 206 хиљада, а Беч је данас са скоро 1,9 милиона становника иза Берлина други највећи град на њемачком говорном подручју. А аустријска пријестолница у пракси показује да се стамбена проблематика рјешава и на другачији начин него што је одлука за куповину некретнине. Због своје цјеновне привлачности ова је могућност за нове досељенике (млади и држављани других, посебно источноевроспких држава) посебно занимљива.

(Н1)