ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО СТОПИ ЈАВНОГ ДУГА БОЉА ОД ВЕЦИНЕ У ЕВРОПИ :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО СТОПИ ЈАВНОГ ДУГА БОЉА ОД ВЕЦИНЕ У ЕВРОПИ


Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ниво укупног јавног дуга Србије бољи него готово свима у Европи и да само двије или три земље имају нижу стопу јавног дуга.
 
Вучић је казао да се Србија добро држи и негирао је писања појединим медија да се држава због изградње путева задужила према Кинезима.

"Прво , паре нису обележене, а наш ниво укупног јавног дуга бољи него свима у Европи. Мислим да имају Румунија и Бугарска нижу стопу, не знам ко је трећи", рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Навео је да су у региону сви имали бољу стопу јавног дуга, а да су сада, каже, сви умного тежој ситуацији од Србије.
"И Словенци и Хрвати, о Црној Гори да не говорим, Северној Македонији, БиХ није у систему Еуростата, али ми знамо да су у много тежој ситуацији", рекао је Вучић.

Додао је да су у тежој ситуацији од Србије и Албанија, Мађарска и Грчка која има 230 одсто стопу јавног дуга, а да је Србија на 52 одсто.

"Немачка је по том питану у тежој ситуацији од нас. Људи треба да знају да имамо стабилне јавне финансије и да ће нам зато финансије бити проблем и ти фискални ризици постоје, али без обзира на то израчунали смо да ћемо имати новца за све о чему смо говорили", казао је Вучић.

Навео је да постоје различите врсте опасности када је ријеч о предстојећој зими, али да ће се заједнички гледати како да их Србија превазиђе.

Додао је да се планира куповина угља и да је незадовољан уговорима које је видио.

"Чудно је да просечно набављате угаљ по 75 евра по тони, а да вас превоз просечно кошта 235 евра по тони. То није нормално. Ми све то можемо да издржимо захваљујући великим инвестицијама и зато што држава добро стоји, али дајте камионима да превзоимо из Каменграда, Санског моста и Посушја, коштаће нас јефтиније", рекао је Вучић.

Додао је да се преговара са Кинезима о куповини више од милион тона угља и да онда знамо да смо, како каже, највећи проб;ем са струјом решили.

"То не значи да неће бити проблема, али да смо највећи проблем решили", рекао је Вучић.