ОДГАЈИВАЧНИЦА РЕТРИВЕРА ,,МИСАНДАРИО” У ЧЕНГИЋУ КОД БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ОДГАЈИВАЧНИЦА РЕТРИВЕРА ,,МИСАНДАРИО” У ЧЕНГИЋУ КОД БИЈЕЉИНЕ


Мићо Лучић (52), из семберског села Ченгић, заселак Студенац, од 2008. године има одгајивачницу паса расе ,,ретривер”, једну од најбољих у Босни и Херцеговини. На новинарско питање, због чега је одабрао управо ту пасмину паса, Мићо као из топа одговара: ,,Привукла ме њихова нарав”.
 
-Ово су пси који се користе за различите намјене. Иначе, они спадају међу највјерније псе. Могу се користити као службени или ловачки пси, могу се користити као помоћ особама са инвалидтетом. У полицијским агенцијама ови пси се користе приликом откривања наркотика и експлозивних средстава. Што се тиче дјеце, они су изузетно привржени најмлађима. Воле да учествују у дјечијој игри. Уколико дјеца имају намјеру да све изнесу из куће и они ће им у томе помоћи”, каже за ,,Семберија инфо’’ Мићо Лучић, истичући да ретривери лавежом скрећу пажњу на себе, да покажу да су ту, у близини, како би им човјек пришао и помазио их.Мићо каже да је првог  ретривера, женку Анду, набавио у Балатуну.

-Од Анде је све и кренуло. Она је извела пуно младих, тако да је дио њеног имена уграђен и у назив одгајивачнице. Учествовао сам са својим ретриверима на бројним изложбама расних паса у Србији и БиХ. Продаје штенади нема, све док на изложбама не покажеш шта имаш у својој одгајивачници. Женке ретривера набављао сам у Београду и у Русији. Тренутно у одгајивачници имам шест женки и два мужјака. За квалитет и здравље штенади лично гарантујем, а цијена једног штенета ретривера, са родовником, у просјеку достиже и до 1.000 КМ”, каже Мићо Лучић, истичући да пси, као и људи, имају склоност ка гојазности, те морају често ићи на дијету.

Уколико штенад продаје изван граница Републике Српске и БиХ, цијена младих ретривера достиже и до 1.500 КМ, јер се морају обезбиједити пасоши, додатне вакцине, сертификати о здравственом стању штенета. Пси из Мићине одгајивачнице стигли су до Кине, Швајцарске, Њемачке, Италије, Словеније, Хрватске, па, чак, и до Авганистана.


 
Мићо каже да је у протеклих четрнаест година пуно научио о ретриверима, те је спознао да пси које је продао диљем планете, уствари, представљају њега и његову одгајивачницу. Због тога му је изузетно важно да има здраве и квалитетне псе.

-Женка у просјеку окоти око седморо штенади и све их отхрани. Штенад се од мајке могу одвојити након 45 дана, одмах након првог вакцинисања. Једном приликом су ми стигла двојица Кинеза из Бањалуке, гдје се баве трговином и купили су штене које су послали фамилији у Кину. То је оно што ме чини изузетно поносним. О ретриверима бих могао причати надуго и нашироко. Што се тиче дресуре, ретривери брзо уче и памте. Могу се користити и у лову. Рањену патку ваде са четири метра дубине из ријеке или језера, али неће угрожавати пачиће, уколико их томе научимо. Људи морају, прије него набаве пса, добро упознати све карактеристике те пасмине. Од тога ће зависити и то колико ће се дуго дружити с њима”, каже за портал ,,Семберија инфо'' Мићо Лучић, власник одгајивачнице ретривера ,,Мисандарио” из Ченгића.Семберија инфо