Велика нада бијељинске атлетике :: Semberija INFO ::

 

Велика нада бијељинске атлетике


Атлетски клуб „Академац“ 2006. године вратио је традицију атлетике у Бијељину, након што је почетком 1990-тих престао са радом АК „Радник“.
 
У овом броју „Семберских“ представљамо Митра Јовашевића, младу наду бијељинске атлетике. Митар има 17 година и похађа Економску школу у Бијељини. Прва љубав му је била фудбал, који је у ФК „Радник“ тренирао пет година да би посљедње три године травњак Градског стадиона замијенио његовом атлетском стазом.


 
-Основа сваког спорта је атлетика. Пет година сам тренирао фудбал, али сам себе пронашао у краљици спортова. Ту себе дајем сто посто. Екипа у клубу је добра, тренери су добри, мало нам услови на Градском стадиону праве проблеме, али како каже тренер, воља је најбитнија. Ако је она присутна онда и резултати долазе“, рекао је Јовашевић за портал „Семберија инфо“.
 
Млади атлетичар је актуелни првак Републике Српске у тркама на 100 и 400 метара у конкуренцији млађих јуниора. Тренере у АК „Академац“ ове двије Митрове титуле јако радују, јер су освојене поред конкурената који су раније биљежили боље разултате од Митра. У јануару ове године са екипом АК „Бања Лука“ провео је десетодневне припреме у Требињу. Међутим, убрзо по повратку у Бијељину разболио се, тако да је био принуђен изостати са комплетне дворанске сезоне на почетку ове године. Митар се ових дана припрема за првенство БиХ у атлетици које би му могло отворити врата репрезентације БиХ и учешћа на међународним такмичењима. Поред мноштва освојених медаља неке су му посебно драге.


 
-Истакао бих дворанско првенство Србије које сам трчао почетком 2021. године на којем сам оборио дворански рекорд БиХ на 300 метара. То ми је било прво обарање ракорда и био сам пресрећан. Пред саму трку ништа није наговјештавало такав разултат, ушао сам опуштено, дао свој максимум, протрчао кроз циљ и, видим да сам први. Послије, кад сам видио тренера схватио сам шта сам, заправо, урадио“, са осмјехом нам је рекао млади атлетичар.


 
На Свјетским школским играма које су одржане у Београду у септембру 2021. године Митар Јовашевић је наступио у штафети и у јако озбиљној конкуренцији освојио бронзану медаљу. На популарној Школаријади учествовало је око 2.500 младих спортиста из 43 земље.
 
-Прије три године Митар је дошао код нас. Спада у ред ријетких омладинаца који у својој глави имају јасну представу шта желе постићи. То кажем са жаљењем по  наше друштво, а срећом по Митра. У атлетици је јако битна посвећеност. Ако вас нема на тренинзима, џаба сав таленат. Митар Јовашевић има и таленат и посвећеност. То је показао својим досадашњим резултатима, а ми у клубу са њим имамо велике планове“, изјавио је за ,,Семберија инфо'' Миодраг Марјановић, тренер АК „Академац“.  
 
У АК „Академац“ задовољни 2022. годином
 
Поред великог броја одличних резултата њихових младих спортиста, у АК „Академац“ су посебно задовољни чињеницом да им је Атлетски савез БиХ повјерио организацију једног државног првенства. Наиме, у организацији овог клуба 22. октобра 2022. године у Бијељини је одржано Појединачно првенство Босне и Херцеговине у кросу за 2022. годину. На првенству је учествовало више од 100 такмичара, а бијељински клуб је добио похвале за организацију првенства.
 
(Семберија инфо)