Туристима откривамо магију Бијељине и Семберије :: Semberija INFO ::

 

Туристима откривамо магију Бијељине и Семберије


Од прошле године туристи  су у прилици да их кроз Бијељину и Семберију проведу стручни и оспособљени водичи. Наиме, како су потврдили за Семберија инфо, прије годину дана, Туристичка организација Бијељина завршила је пројекат лиценцирања туристичких водича.
 
Заједно са својим колегама, Сања Марковић туристе  води у организовани обилазак Бијељине и Семберије, а како каже, најчешће су то организоване групе из сусједне Србије.


-Већином нам долазе туристичке групе из Србије. Мој први ангажман био је у јулу прошле године, када сам дочекала туристе из Крагујевца. Моје колеге су имале прилике да раде и са туристима из Пољске, Русије, Хрватске, Словеније, као и са многим другим туристима из Европе, а и шире. Наше комшије из Србије, углавном, су доста информисани о нашем граду, али ми смо ту да им испричамо историју нашег града коју не знају и да га представимо у најбољем свјетлу”, истиче Сања Марковић за ,,Семберија инфо”.

На наше питање, уколико се неко само кратко задржава у Бијељини, шта је то што никако не би требало да пропусти посјетитити, Сања каже да Семберија има много чаробних мјеста које туриста никако не би требало да заобиђе.

-Прије свега бих све туристе позвала да посјете нашу сувенирницу и Инфо пулт гдје могу добити доста корисних информација, брошуре, мапу града, као и књигу туристичког водича. Свакако оно што донекле и обиљежава нас као туристички град, јесте комплекс Етно село Станишићи. Поред Етно села, ја бих препоручила  и обилазак вјерских објеката који имају дугу традицију и дивну историју,затим свакако и да посјете  плућа Бијељине - а то је парк, као и сам центар, те Бању Дворови, манастир Тавну и водопад Скакавац”.

Током обилазака, туристи Сању најчешће питају о културно-историјским споменицима, а како каже, највише их одушеви богата гастро понуда.



-Најчешће ме питају о културно - историјским споменицима града, као и о излетиштима у окружењу, које да им препоручимо да посјете. Највише се интересују за ноћни провод, те за добру гастро понуду.

Као неко, ко се професионално бави представљањем  љепота  и знаменитости Бијељине  и Семберије,  сматрам да се туристичка понуда, уз нека мања улагања,  може додатно обогатити, је Бијељина има и неке туристичке потенцијале за које се мало зна. Ја бих издвојила мочвару ,,Громижељ’’, као посебан туристички бисер. ,,Громижељ’’ је посебан резерват природе и налази се у Велином Селу. Изузетно вриједно и атрактивно подручје, оаза мира, тишине и станиште врло ријетких биљних и животињских врста, као што је риба мргуда. Ова врста рибе стара је око 450 милиона година и ,,Громижељ’’ се сматра највећим стаништем ове врсте у Европи”, истиче Сања Марковић.


-Бијељина је град који има дугу историју, лијепу и очувану традицију и културу. По мени најљепши град у Републици Српској који вриједи посјетити и који вас сигурно неће оставити равнодушним, како због својих туристичких потенцијала, тако и због своје богате гастро понуде. Семберце бих описала као веома гостопримљиве, увијек спремне да дочекају госте, а и труде се да се сваки човјек који долази у наш град, осјећа као код своје куће”, поручује  на крају за ,,Семберија инфо’’ Сања Марковић.

Семберија инфо