Иза нас су двије године позитивног пословања, а слиједи година изазова :: Semberija INFO ::

 

Иза нас су двије године позитивног пословања, а слиједи година изазова


Након више од двије деценије негативног пословања угљевички Дом здравља за 2021. и 2022. годину има позитиван финансијски извјештај. О условима и унапређењу рада, набавци савремене медицинске опреме, те  раду породичних амбуланти и специјалистичких служби, разговарали смо са директором установе Цвјетаном Драгоњић, која је ову функцију преузела у марту 2021. године.
 
Упркос административним препрекама, компликованом систему и недостатку финасија, Ви сте урадили много како би пружили што бољу здравствену услугу корисницима на подручју општине Угљевик. Шта су били највећи изазови са којима сте се сусрели од тренутка преузимања дужности и на који начин сте успјели да им одговорите?
-Више од двије деценије Дом здравља Угљевик пословао је негативно. Када сам дошла још увијек је владао корона вирус.Било је јако пуно обољелих, стварале су се велике гужве и прави  изазов  било је  организовање  рада запослених у Дому здравља и рјешавање највећег проблема - како обезбиједити средства за  потребан медицински материјал и гориво. У том периоду није било новца ни за набавку горива, чиме је био угрожен и санитетски превоз пацијената на дијализу. Затекла сам изузетно тешку финансијску ситуацију. Свакодневно су пристизале тужбе, опомене пред тужбу...  Самим тим су и запослени били забринути за своју егзистенцију, знајући да уколико нека тужба буде реализована, они би остали без плате, јер би транша, коју Фонд уплаћује сваки мјесец, била потрошена за исплату дуговања према добављачима и пореској управи. Мој главни циљ био је зауставити даљу дубиозу, изнаћи неопходна средства и санирати постојеће проблеме ради квалитетнијег пружања здравствене услуге. Велика дуговања су била и према радницима. Направила сам план рјешавања свих проблема, корак по корак. У том периоду сам имала велику подршку Општине Угљевик која је ургентно Дому здравља пребацила око 120.000 КМ, тако да смо могли наставити са нормалним радом. Било је тешко, али кроз дубљу анализу могућности ове установе,  веће остваривање прихода и рационализацију трошкова, схватила сам да ми можемо доћи до бољег пословања и била срећна када смо у 2021. години, која је била  веома тешка,  остварили позитиван финансијски резултат.

Како данас послује угљевички Дом здравља и које су то најважније промјене које сте увели у протеклом периоду?
-Дом здравља Угљевик функционише на задовољавајућем нивоу. Наравно, увијек  може и мора боље, чему и тежим. Редовно сервисирамо све обавезе, измирили смо дуговања према свим  добављачима, тако да данас не постоји страх да ће нам стићи опомена за неплаћање рачуна, а камоли тужба. Велики дио обавеза исплаћен је и према радницима. У неком ранијем периоду нису исплаћиване обавезе, установљене  Колективним уговором, као што су помоћ за смрт члана породице, јубиларе накнаде, помоћ за рођење дјетета... Износ тих дуговања био је  висок, негдје око 50.000 КМ, а када томе додамо дуговања за школарину дођемо до велике цифре. Нису уплаћиване ни обавезе за специјализације љекара који су се тада  налазили на специјализацији. Јако сам срећна што данас могу рећи да нисмо дужни ни једну марку према радницима.  Истина, постоји кашњење од двије плате, али не из периода од када сам ја овдје, него је у питању  дуг из 2017-2018. године. Мој циљ је да до краја године успијем  реализовати  бар једну плату која касни, што би био велики успјех.

Да ли сте задовољни условима рада у Дому здравља и да ли су грађани задовољни пруженим услугама?
-У великој мјери сам задовољна. Чини ме јако срећном када ме грађани сусретну на улици, у трговини... и упуте похвалу на рачун рада наше здравствене установе. Не промовишем себе, нити свој успјех, али грађане увијек обавјештавамо о новим услугама које пружамо. Проширили смо обим услуга са циљем да нашим пацијентима пружимо што бољу здравствену заштиту, да због неких прегледа више не морају ићи до Бијељине или некуд даље. Данас сваке сриједе имамо доктора радиолога који врши прегледе, имамо повремено неуролога, ту су и специјалистички гинеколошки прегледи... Константно радим и на подизању свијести самих медицинских радника, прије свега, техничара, да схвате да сваком пацијенту треба  прићи са осмијехом и разумијевањем.  Без обзира колико је тај посао тежак, увијек треба имати на уму да свака здравствена установа, па тако и наша, живи од броја регистрованих пацијената. Циљ ми је да задржимо што већи број регистрованих пацијената у нашој установи.
 

Које су услуге омогућене грађанима?
-У оквиру Дома здравља имамо Службу породичне медицине, Службу хитне медицинске помоћи, амбуланте за специјалистичке консултације из области педијатрије и гинекологије, дијагностичке службе (прије свега лабораторија), Центар за базичну рехабилитацију, Центар за заштиту менталног здравља, Стоматолошку службу и Хигијенско-епидемиолошку службу.

Да ли постоје неке услуге које бисте посебно истакли и постоје ли могућности за побољшање обима и квалитета рада?
-Ако погледамо са становишта корисника здравствених услуга,  њима су све ове услуге потребне. Издвојила бих Центар за базичну рехабилитацију. Наша др Тања Лукић  добила је повељу од Коморе љекара РС и она је један велики стручњак о чему свједоче како њени пацијенти, тако и њене колеге љекари. Наш Центар за базичну рехабилитацију  пружа и комерцијалне услуге масаже по повољним  цијенама које су на најнижем могућем нивоу. Мислим да је то корисно за наше грађане, будући да масаже раде стручна лица. Тамо гдје постоји велики простор за напредак и побољшање квалитета, а, такође, и оно што је најбитније проширење броја услуга, јесте Стоматолошка служба. Ја сам настојала да увијек набавим све што они предложе и сматрају да им је потребно од материјала, али ту не остварујемо  приходе какве сам  очекивала. Моја намјера да унаприједимо квалитет и обим услуга и у овој служби. Са запосленима, кроз конструктиван  разговор, покушаћу да пронађем рјешење да бисмо привукли већи број пацијената, јер познато је да у Угљевику имамо три приватне стоматолошке ординације и све успјешно послују. Служба породичне медицине и лабораторије у зимском периоду константно има јако пуно посла. Служба породичне медицине је добро организована, успјешно и на вријеме обавља прегледе пацијената. Када говорим о лабораторији,  оно што је најбитније јесте да је  набављена  нова опрема, нема никаквих проблема у набавци реагенаса, тако да могу рећи да Дом здравља Угљевик данас имам савремену службу лабораторије.

Позитивне реакције код пацијената изазвали су побољшање и доступност услуга у области гинекологије и педијатрије.
-Проблем је што у претходном периоду није адекватно направљен план специјализација љекара, а здравствене установе морају да воде рачуна и да на вријеме упуте младе љекаре на специјализацију. Ми смо били у ситуацији да смо два гинеколога имали на допунском раду. То је за број пацијената  било недовољно. Половином прошле године почела сам да ангажујем,  кроз допунски рад, друге љекаре, с обзиром на број пацијената којима је услуга потребна. Када је ријеч о Амбуланти за специјалистичке консултације из области педијатрије имам само ријечи хвале. Доласком др Гордане Марић ова служба је процвјетала.

Да ли сте имали донација?
-Већ сам рекла да смо у 2021. години имали помоћ од Општине у износу од 120.000 КМ. Поред тога,  у 2022. години  скупштинском  одлуком која је једногласно усвојена, додијељено је сваком запосленом раднику Дома здравља по 500 КМ помоћи као знак захвалности за напоран  рад у периоду корона вируса. Кроз низ ситнијих уплата (када кажем „ситнијих уплата“ мислим на уплате од око 10.000 КМ)  локална управа је подржава рад ове установе. По доласку на ово мјесто послала сам молбу за састанак министру здравља и социјалне заштите РС. На овај мој захтјев одговорено је позитивно, па сам имала пријем и веома конструктиван разговор са ресорним министром и тада сам упутила молбу да обезбиједе један нов санитет за наш Дом здравља, јер су сва возила  су била у веома лошем стању. Реализовано је то његово обећање. У овој години биће донација и од  Општине Угљевик.  Закључен је уговор о извођењу радова на потпуној реконструкцији паркинга испред Дома здравља, што ће за Службу хитне помоћи и наше пацијенте бити значајно.

На који начин сте мотивисали раднике и вратили повјерење грађана у рад Дома здравља Угљевик?
-Рјешавањем финансијских проблема по приоритетима брзо смо успјели стати на ноге. Били смо једини Дом здравља у окружењу који није имао у функцији РТГ апарат. Набавили смо нову савремене опрему за лабораторију потребну за нормалан рад. Замијенили смо столарију која је на овој згради била замијењена само са предње стране, а са задње је била у катастрофалном стању. У 2021. години реализован је кредит, али ја мислим да је тај кредит требао бити реализован раније, јер овдје је дубиоза више од 20 година. Намјена средстава из овог кредита већ је била утврђена  и ја то нисам могла мијењати. Жао ми је што из тих средстава није био планиран већи износ за исплату дуговања према радницима, него само неких 30.000 КМ, што је у односу на укупна дуговања било премало.

Какви су планови у 2023. години?
-Увијек поставим високе циљеве и мислим да је тако боље, јер се онда заједно трудимо остварити бар 80% тих планова. Планирамо набавку мамографског апарата, уз помоћ ресорног министарства, а да у току године, уз помоћ Општине, извршимо реконструкцију паркинга испред зграде. Наравно, један од зацртаних циљева је наставак позитивног пословања. Не бих могла дозволити да дођемо у ситуацију да негативно послујемо. Циљ је и упућивање једног  или два љекара на специјализацију, рјешавање једне заостале плате,  подизање и проширивање нивоа услуга.  Пред нама је година пуна изазова, али даћемо све од себе  и видјети колико можемо.

Семберија инфо