Бојкићи храбро кренули у пословни подухват: ЗАСУКАЛИ РУКАВЕ и корак по корак :: Semberija INFO ::

 

Бојкићи храбро кренули у пословни подухват: ЗАСУКАЛИ РУКАВЕ и корак по корак


Бојкићи храбро кренули у пословни подухват, ЗАСУКАЛИ РУКАВЕ и корак по корак
Породични бизнис који реанимира животну средину


За разлику од многих младих који сањају о одласку у иностранство и због чега је у нашим селима све више пустих кућа, Дарко Бојкић се вратио из Швајцарске у родно село Јабланица, општина Лопаре. Са супругом Миленом формирао је породицу, а потом су у јулу 2022. године, основали предузеће за откуп, сакупљање и третман секундарних сировина под именом д. о. о.  „Brave“.



Идејни творац за настанак фирме је Милена Бојкић, која је за ,,Семберија инфо’’ казала да је на идеју да оснују фирму за откуп, сакупљање и третман секундарних сировина дошла 2020. године, јер се њен ујак тим послом бави у Србији, а и да њен супруг Дарко има искуства са тим послом, јер је дуги низ година радио у комуналном предузећу у Швајцарској, прије повратка у родни крај. Тек прошле године су се озбиљно упустили у тај подухват.


 
- Почетком 2020. године, када сам дошла на идеју да се бавимо овим послом, тада је јако мало фирми тог типа било овдје, бар што се тиче Федерације и околних мјеста. Након доласка на ту идеју почела сам да правим бизнис планове, сви су ми се смијали, као то је смеће, да ли ћеш моћи наћи раднике, али успјела сам. У јулу 2022. године основали смо предузеће и почели са радом. За сада смо ми укључени и још један радник, који је код нас по потреби, али како обим посла постаје већи, планирамо да га пријавимо у радни однос“, истакла је Бојкићева и додала да је са својом идејом и планом упознала и начелника општине Лопаре, Раду Савића, који ју је саслушао и посавјетовао да са једним његовим сарадником да истражи тржиште.

- Уз помоћ интернета, пронашла сам више рециклажних центара из БиХ, од којих су неки излашли у сусрет, а неки не. Ипак, највеће разумијевање, као и помоћ добили смо од директора фирме „Гранд - промет“ из Бањалуке, који је, када је чуо моју идеју, посавјетовао ме да фирму региструјемо као д. о. о. због даљег пословања. Са њим смо се састали два пута и од њега добили пресу на реверс, као и одређени број канти које смо поставили у Лопарама, те са њима имамо договор да им испоручујемо сировине које ми прикупимо. Нашим средствима смо купили 10 контејнера, који нису ни мало јефтини“, казала је Милена Бојкић, а на њену причу надовезао се и Дарко, који је додао да су их у овом подухвату финансијски подржали породица и општина    Лопаре.

- Мом брату, који је остао у Швајцарској да живи, веома се свидјела наша идеја и предложио је да нам и он финансијски помогне, јер су јако велика улагања у овај посао. Општина Лопаре, као и начелник Радо Савић, подржали су нас у овом нашем подухвату, како финансијски, тако и са дозволом да у Лопарама, гдје год хоћемо, поставимо канте и контејнере за рециклажне сировине. Начелник Савић нам је посредовао и око контаката са јавним установама од којих би могли откупљивати сировине“, казао је Дарко Бојкић, а  Милена је додала да је, захваљујући Општини Лопаре, завршила предузетничку обуку коју обавља Инвестицијска фондација „Импакт“ из  Сарајева.

- Захваљујући тој обуци, квалификована сам да водим предузеће до 20 запослених и то ми је добро дошло. Од Инвестицијске фондације „Импак“, такође, смо добили бесповратна средства, која планирамо да искористимо за куповину виљушкара који нам је, такође, јако неопходан“, казује Милена Бојкић.



Бојкићи су истакли да су пријатно изненађени колико су људи, који живе на простору Лопара,  одговорни по питању одлагања отпада, иако су многи били скептични.
- У кантама, које смо смо поставили у Лопарама, за пластику, папир, стакло од првог дана налази се све разврстано. Ми радимо третман реамидације животне средине, односно балирамо сировине. Иако смо на самом почетку и још ово није у потпуности заживјело, мјесечно прикупимо од 3,5 до пет тона картона, 1,5 до двије тоне пластике, папира 1,5 до двоје тоне и то само у Лопарама. Наше комшије у Јабланици исто тако разврставају свој отпад, али ми још увијек нисмо окупљивали отпад од њих. За сада сами одлазимо по сировине и празнимо канте. Начелник Савић и Општина Лопаре би да свако домаћинство добије канте, да сами разврствавају отпад и да нам Комунално предузеће довози сировине. Из Општинске управе су, такође, долазили да виде да ли имамо капацитете за рециклажно двориште гдје ће људи моћи да довезу  и одложе нпр. шпорет и слично. Надам се да ћемо и то ускоро имати“, обећавају Бојкићи.
Надају се да ће овим њиховим пословним подухватом спојити како лијепо, тако и корисно, обезбиједити егзистенцију, али и допринијети чистијој околини.

- Имамо среће, људи су прихватили нашу идеју и свјесни су да треба да се сачува животна околина. У нашем крају има велики број оних који су годинама живјели у иностранству и имају навику разврставања отпада“, закључили су за ,,Семберија инфо’’ Бојкићи.
 

Семберске новине - Семберија инфо