Примаријус др Данијела Ђукин, директор Дома здравља: Без здравог становништва нема напредне локалне заједнице :: Semberija INFO ::

 

Примаријус др Данијела Ђукин, директор Дома здравља: Без здравог становништва нема напредне локалне заједнице


Примаријус др Данијела Ђукин, директор Дома здравља, ГОВОРИ ЗА ПОРТАЛ ,,СЕМБЕРИЈА ИНФО''
Без здравог становништва нема напредне локалне заједнице

 
 
Немјерљив је значај примарне здравствене заштите становништва, а да би била квалитетна, неопходно је и константно улагање. Директор Дома здравља примаријус др Данијела Ђукин каже да са 460 запослених, у другој по величини установи примарне здравствене заштите у Српској, настоје да, упркос константним поскупљењима, обезбиједе потребну медицинску опрему и све  што је потребно за рад свих служби, како би корисници услуга били задовољни.
 
- Иза нас је мучан и тежак период борбе против вируса корона који се, осим на здравље становништа, одразио и на пословање здравствених установа. Поред борбе за здравље суграђана, упоредо смо радили  на тражењу начина да се обезбјеђују медицинска опрема и потрошни материјал, да едукујемо кадрове, одржавамо објекте итд. За све је потребна подршка републичких и локалних власти, јер нема напредне локалне заједнице и државе, без здравог становништва. Републичка подршка није изостала, али нажалост, локална заједница није стала ,,уз свој Дом здравља”. Неприхватљива је чињеница да је на челу Градске управе љекар који има и ,,залеђен” радни однос у овој установи. Очекивали смо коректност и поштовање закона о здравственој заштити, али то је изостало. Често чујемо да ,,није све у новцу” и да ,,здравље нема цијену”, али без новца не можемо набавити медицински материјал, опрему, гориво за санитете, као ни купити нове санитете који су пријека потреба. Не желим да анализирам због чега је такав однос, али морам нагласити да ,,брига за здравље грађана на нивоу јединице локалне самоуправе подразумијева обезбјеђивање средстава за финансирање изградње и опремање здравствених установа чији је оснивач, Такође, обезбјеђује средства за континуирано одржавање објеката и опреме, обнављање и набаку нове опреме, обезбјеђује средства за покривање текућег финансијског губитка здравствене установе чији је основач, обезбјеђује средстава за финансирање итд”. Ово каже Закон о здравственој заштити, а наши суграђани, у граду, чији је буџет скоро 70 милиона КМ, заслужују да се издвоје средства и уреде амбуланте у Великој Обарској, Црњелову, Вршанима, Дворовима, Броцу и још неколико мјеста, а потребна је и санација  крова на централном објекту. Већи број мјесних породичних амбуланти су без гријања и фасаде, а упркос чињеници да је за ове намјене у градском буџету било одобрено 230.000 КМ, Дому здравља  је дозначено само 1.360 КМ како би амбуланта у Модрану добила прикључак воде. Посебно изненађује податак да  је прије неколико година грант за Дом здравља износио 600.000 КМ, а уназад двије године, кад сви знамо каква је ситуација са цијенама, грант је 400.000 КМ.
 
Успијевате ли да грађанима пружате калитетну здравствену услугу?
- У амбулантама које су одавно ,,зреле” за санацију, упркос незадовољавајућим условима, запослени Дома здравља успијевају да пруже услуге пацијентима и да ваљано изврше своје обавезе. Није лако ни суграђанима ни запосленим, али имамо разумијевање једни за друге. Сви се искрено надамо да ће и Градска управа схватити приоритете  и показати разумијевање за реалне потребе корисника наших услуга, као и потребе функционисања ове установе. Медицина није занимање, него живот и немамо право да се неодговорно понашамо. Нећемо одустати од планова, јер то нису планови за саморекламу. У здравству сам скоро четири деценије, радим свој посао одговорно и свим срцем, што значи да нећу одустати док се не крене у реализацију планираних пројеката.
 
Шта је урађено током прошле године?
- Властитим средствима смо реконструисали амбуланту у Мајевичкој улици, којој гравитира 3.500 пацијената, доградили смо простор за потребе Службе за лобароторијску дијагностику како бисмо обезбиједили сигурније и квалитетније пружање лабораторијских услуга, гдје се у току једног дана уради око 2.500 анализа за 300 до 350 грађана. У Вршанима смо, захваљујући Међународној организацији за миграцију (ИОМ), у сарадњи са Амбасадом Краљевине Норвешке, изградили рампу за особе са инвалидитетом, као и тоалет, затим тоалет за особље, простор за пресвлачење, а омогућено је и гријање независно од школског објекта. Захваљујући донацији Владе РС и ресорном министарству, добили смо мобилни дигитални рендген, чија је вриједност око 117.000 КМ, а апотека затвореног типа, као наша нова организациона јединица, испунила је све потребне стандарде и тренутно се проводе активности сертификације. Центар за заштиту менталног здравља ове године је реакредитован, као и Служба лабораторијске дијагностике и потврђен квалитет рада у складу са стандардом 15189 Института за акредитовање БиХ БАТА, тако  да смо и даље једина лабораторија на примарном нивоу која посједује овај сертификат. Интензивирали смо услуге које нису обухваћене обавезним здравственим осигурањем, као што су разна љекарска увјерења, ултразвучни прегледи, колор доплер крвних судова врата и доњих екстремитета, холтер притиска, дерматоскопија, одређивање густине кости, обука за пружање прве помоћи, провођење посебне едукације по основном програму (хигијенски минимум) за запослене у производњи, преради и промету храном, на одржавању система снабдијевања становништва водом, на пословима рада са дјецом у предшколском узрасту, у играоницама, на пружању услуга његе и уљепшавања лица и тијела (фризерске и бријачке услуге, козметичке услуге, маникирске и педикирске, те услуге масаже), санитарни прегледи и тд. Такође, током цијеле године реализујемо превентивне прегледе наших суграђана и реализујемо циљане активности по Календару здравља. Настављамо тимски рад и планирамо у увјерењу да ће идуће године почети и реконструкција амбуланти. На крају, користим прилику да свима пожелим срећне предстојеће празнике, уз поруку да волите себе и друге, будете здрави и срећни и да уживате у животу.
 

Семберске новине - Семберија инфо