„Пемини“ - цвјетни аранжмани од сапуна и мирисне свијеће од сојиног воска: Мирише и уљепшава простор :: Semberija INFO ::

 

„Пемини“ - цвјетни аранжмани од сапуна и мирисне свијеће од сојиног воска: Мирише и уљепшава простор


Трудимо се да вас обрадујемо новим репортажама и причама са простора Семберије и Мајевице. Овог пута откривамо вам мале драгоцјености у виду цвјетних аранжмана од сапуна, мирисних свијећа од сојиног воска и много тога другог под називом „Пемини“, насталих из идеје и воље Сање Јовић, струковно санитарно – еколошког инжењера, која је студије завршила у Београду, а због љубави из околине Сомбора преселила се у Велику Обарску.



Сања Јовић је на почетку разговора за „Семберија инфо“ казала да је једно вријеме радила као фармацеутски техничар, те да је због здравствених проблема једног од чланова породице напустила посао и почела да се интересује за израду сапуна и природне козметике.

- Имала сам потребу да се креативно изразим, истражујем, стварам, али и да својој дјеци пружим природне препарате за његу коже. Након неког времена позвала сам моју комшиницу, а прије свега пријатељицу Жељку Ђукић да ми се придружи у том подухвату, јер је и она веома креативна. Жељка је, такође, удата и мајка два дјечака. Као хобисти заједно смо на почетку само стварале разне козметичке производе и сапуне, да бисмо у једном моменту откриле и лепоту декоративних сапуна. Тако су настали наши први букети од сапуна, а људи из окружења били су одушевљени њима. Наручивали су их и наручују  за разне пригоде, као што су славе, рођендани, Осми март...“, појаснила је почетке  Јовићева.



- Тренутно се нас две бавимо израдом цветних аранжмана од сапуна, мирисних свећа од сојиног воска, декорација од гипса и декорација од епокси смоле. Сви наши производи су ручно рађени, а у изради користимо само еколошки прихватљиве сировине. Сапуне  правимо од биљних уља, које изливамо у калупе и на крају аранжирамо. Сировине набављамо углавном у БиХ, мада су цене доста веће у односу на цене у Србији“, казала је ова дама и истакла да су људи веома заинтересовани за куповину хандмаде производа.

- Предност хендмејд производа је у томе што купац може сам да изрази жељу како финални производ треба да изгледа, нпр.  аранжман. Такође, израђујемо и персонализоване поклоне, што је, такође, предност за купце. Свесни смо да је куповна моћ у данашње време доста мала, али се трудимо да цена производа буде прихватљива. Док стварамо уживамо и у сваки производ, поред труда, уграђујемо и нашу љубав, а купац то и осети. Поред тога, мислим да ручни рад код нас није довољно цењен, али надам се да ће се то променити у блиској будућности“, била је искрена Сања.


 
Додала је да она и њена колегиница Жељка идеје претежно налазе на интернету.
- Све је доступно, само се треба заинтересовати. Такође и саме осмишљавамо и одлично се надопуњујемо идејема. Наши купци и сами често имају захтеве, које нам некада на прву помисао и не дјелују добро, али на крају нас изненади одличан резултат“, рекла је Јовићева.
 
Како каже, она и њена колегиница одувијек су имале жељу да њихов хоби прерасте у озбиљан посао, иако је било момената када су помишљале да одустану од те идеје, нарочито за вријеме короне.
- Све тешке моменте успеле смо превазићи и на крају наша одлука да хоби прерасте у озбиљан бизнис постала је још јача. Највећа подршка у свему овоме су наше породице. Без те подршке ништа не би било могуће постићи“, истакла је Сања Јовић и додала да су игром случаја путем друштвених мрежа чуле за Импакт фондацију и њихов Инкубатор пословних идеја, који се реализује са Одјељењем за локално економски развој и европске интеграције Града Бијељина.

- Имале смо добре примере из нашег непосредног окружења о покретању бизниса, уз помоћ ове фондације. Одлучиле смо да се пријавимо и учествујемо у том пројекту. Након завршене обуке из области предузетништва, одобрена су нам финансијска средства за покретање бизниса. Сем финансијске, пружена нам је стручна и менторска подршка од стране фондације и њихових предавача, који су признати стручњаци из области предузетништва.  То је једно одлично искуство и прилика да анализирамо своју пословну идеју, сагледамо све њене потенцијале и евентуалне недостатке, те да створимо визију како да је реализујемо на крају“, испричала је Јовићева на који начин су успјеле да остваре своје планове о покретању бизниса и додала да су у фази регистрације њихове дјелатности, те да им је план да отворе занатску радионицу, гдје ће производити, али и продавати рукотворине.

- Нашим примјером желимо да оснажимо и подржимо све особе које имају своју бизнис идеју, оне који желе да креирају своју будућност и раде посао који их испуњава, а нарочито жене из руралних подручуја, да се охрабре и остваре своје снове“, поручила је за крај разговора за портал ,,Семберија инфо’’ Сања Јовић.


​Семберске новине - Семберија инфо