БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА УГЉЕВИК ПРИМЈЕР МНОГИМА :: Semberija INFO ::

 

БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА УГЉЕВИК ПРИМЈЕР МНОГИМА


Борачка организација Општине Угљевик спада у ред успјешнијих борачких организација у Републици Српској. Колико због тога могу захвалити подршци локалних власти и доброј сарадњи са управљачким структурама Рудника и Термоелектране Угљевик толико је и до људи који су ангажовани у овој организацији.
 
-Од свог оснивања Борачка организација Републике Српске, па тако и наша општинска организација води рачуна о породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима Војске Републике Српске. За наш рад током претходних година добили смо четири признања од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите у Влади РС, Борачке организације Републике Српске и Општине Угљевик. Што се тиче нашег рада, могу са задовољством истаћи да смо након пуно рада и залагања ријешили стамбено питање за све породице погинулих бораца и ратних војних инвалида четврте категорије. Нисмо чекали више инстанце власти, већ смо у Угљевику сами почели рјешавати овај проблем још од 1998. године. Тада смо, само у једном наврату подијелили 54 плаца у Угљевику за изградњу кућа породицама погинулих бораца које су тада имале статус избјеглих лица. Такође, посредовали смо у запошљавању дјеце погинулих бораца, тако да је и ово питање скоро па ријешено“, рекао је за „Семберија инфо“ Јован Маринковић, предсједник Борачке организације Угљевик, уз напомену да, заједно са својим сарадницима користи сваку прилику, нарочито поводом празника да обиђу и уруче помоћ најугроженијим из ових категорија.
 
Маринковић истиче да, иако је много посла урађено увијек може више и боље. Још увијек је неријешено питање помоћи за ратне војне инвалиде до четврте категорије и демобилисане борце који живе у тешким материјалним условима.
 
-Проблеми са којима се сусреће наша Борачка организација нису локални проблеми. Ми ту можемо помоћи да се неки од тих проблема ријеши али њихово суштинско, свеобухватно рјешавање је у надлежноси Министарства, Владе и Народне скупштине Републике Српске. Они би требали кроз законске и подзаконске акте још прецизније ријешити питање инвалиднина, борачког додатка и здравствене заштите ових категорија. Ове три ставке би у овом тренутку требале имати највећи приоритет да се ријешавају“, изјавио је за портал ,,Семберија инфо'' Маринковић.
Као што смо на почетку поменули, постоји јако добра сарадњу угљевичке Борачке организације на једној и Општинске управе и начелника Општине Угљевик Василија Перића на другој страни. Поред редовне директне подршке из општинског буџета, они заједно неуморно раде на рјешавању отворених питања ове популације. Недавно су шесторици демобилисаних бораца изградили стамбене објекте и на тај начин помогли шест породица које живе у веома тешким материјалним условима. Овдје не мисле стати, јер још има оних који су у стању потребе. Поред Општинске управе ту је и неизоставни Рудник и Термоелектрана Угљевик, на које су челни људи угљевичке Борачке организације увијек могли рачунати. На задовољство свих, у овом колективу је ријешено питање запослења бројних чланова породица погинулих бораца и демобилисаних бораца.
 
Семберија инфо