Извршна власт у Бијељини тапка у мјесту :: Semberija INFO ::

 

Извршна власт у Бијељини тапка у мјесту


Када је ријеч о скупштинским засједањима, 2022. годину је обиљежило седам редовних, двије ванредне и једна тематска сједница. Како за портал ,,Семберија инфо'' каже предсједник Скупштине Александар Ђурђевић, најбољи и најмјеродавнији оцјењивачи рада парламента су грађани, јер, управо, на сједницама, говори се, предлаже и одлучује о свему што се односи на потребе грађана и квалитетно функционисање, у другом по величини граду у Републици Српској.
 
-Са задовољством могу рећи да смо усвојили два стратешка документа, ребаланс овогодишњег буџета од 72.375.675 конвертибилних марака, као и Нацрт буџет за наредну годину од 67.174.190 КМ, а и на претходним сједницама смо усвојили значајан број одлука, извјештаја, информација и програма који су у интересу нашег града и грађана. Иза нас су и двије ванредне сједнице које су биле посвећене локалним предузећима, као што су ,,Топлана”, ,,Водовод и канализација” и Бања ,,Дворови”. Тад смо усвојили одлуку да  се ,,Топлани’’ помогне са 610.000 КМ, како би наши суграђани имали уредно гријање, а одборници су усвојили и два закључка - један се односи на помоћ за предузеће ,,Водовод и канализација” и за Бању ,,Дворови”, такође за рјешавање ургентних проблема. Оно што оставља горак укус у устима је да је Градска управа на челу са градоначелником била некоректна и неискрена по овим питањима, пласирајући у јавност дезинформације да ће скупштина већина оставити грађане без воде и гријања. Ми смо се издигли изнад тога, јер нисмо жељели да учествујемо у наметнутом политичком ријалитију. Наш првенствени задатак је да доносимо одлуке које су у интересу града и грађана, а они виде да се скупштинска већина издигла изнад политичких подјела. Морам подсјетити да је више од 90 посто тачака дневног реда, које су у скупштинске клупе дошле на приједлог градоначелника и Градске управе, усвојене. То је непобитна чињеница, што значи да нема говора о било каквим блокадама или саботажама, од стране скупштинске већине. Наше залагање и за Бању ,,Дворови” је евидентно, али, нажалост, не постоји заједнички језик са градоначелником. Упркос посјетама наших званичника, који су изразили спремност да помогну овој установи, да се уложе значајна средства како би се Бања ревитализовала, рјешење још увијек није усаглашено. Промјена правне форме омогућила би инвестирање Владе РС и потенцијалних заинтересованих улагача. Мој став је да би Бања ,,Дворови” требало да иде на ниво Владе РС, као што је случај са другим бањама у Српској, али моје мишљење, очигледно, не дијели и Градска управа на челу са градоначелником. Бању нико неће однијети са собом, људи овог подручја би и даље њом руководили и у њој радили, а ако ћемо и о локалпатриотизму, онда тај локалпатриотизам Градска управа треба да покаже на дјелу. Бања јесте наш бисер, али са оваквим односом Градске управе према њој, далеко је од потенцијала којим располаже.
 
Скупштина усваја стратешке одлуке и програме, а извршна власт је та која то реализује и која проводи капиталне пројекте. Каква је ситуација, по том питању, у Бијељини?
-Извршна власт у нашем граду тапка у мјесту, а Скупштина, с обзиром на надлежности, нема могућност да утиче на то. Неке добре ствари које су биле приоритет у претходном периоду су на посљедњем мјесту, а при том мислим на индустријске зоне, као и слободну трговинску зону. С обзиром да добијамо ауто пут, пројекат који се добија једном у сто година, добијамо и бројне друге могућности, посебно у сегменту привреде. Путну комуникацију, коју ћемо имати изградњом ауто пута, треба да искористимо на најбољи начин за развој Семберије, али чини ми се да ни по овом питању Градска управа нема јасан циљ. Ако анализирамо и квалитет и  број поднесених иницијатива одборника, што је, иначе, пракса и локалних и државних парламената, на многе се не одговара, не реализују се, гледају са подозрењем и ко их је поднио, што је неприхватљиво. Одборнике, као и извршну власт бира народ. Одборник заступа интересе грађана и поставља питање или подноси иницијативу у име грађана, а игнорисање од стране извршне власти, значи непоштовање воље и потреба грађана. Навешћу један од примјера игнорисања, а то је постављање саобраћајне сигнализације за једну од ризичних улица. Одборник Милан Трнинић је обезбиједио саобраћајну сигнализацију, донирао је Градској управи прије годину дана, а ни до данас то није постављено! Као предсједник Скупштине нисам задовољан због таквог односа, као што нису задовољни ни одборници што се иницијативе не реализују. Иначе, морам нагласити да се одборници добро припремају за сједнице Скупштине, а оно што, такође, желим да поновим је да је једина водиља ове Скупштине, интерес наших суграђана.
 
Поштујете ли Пословник о раду Скупштине?
-Водио сам више од 20 сједница Скупштине града. Трудим се да сви одборници имају једнако вријеме обраћања, добро познајем Пословник о раду и коректно га проводим. Скупштина је транспарентна, скупштински материјали су унапријед познати, а наши грађани имају могућност да прате пренос сједнице путем портала. С обзиром да не постоји хармонија између градоначелника и скупштинске већине, морам подсјетити да смо у бројним ситуацијама принуђени да реагујемо амандманима. Захваљујући томе, буџет за пољопривреднике је значајно увећан, пружена је подршка установама, градским предузећима, вртићима, спортским клубовима, прије свега онима који су постигли одличне резултате у претходној години, онима који се тренутно налазе у проблемима, али и свим осталим клубовима смо обезбиједили додатна средства. Додатна средства су обезбијеђена и за самозапошљавање младих, за удружење предузетника, као и за удружења која су од општог интереса за наш град, увели смо финансијску подршку за свако новорођено дијете, амандманом ћемо бити у прилици да исплатимо једнократну помоћ пензионерима са минималном пензијом у износу од 200 до 250 КМ.
 
Шта би Вас као предсједника Скупштине града учинило задовољним?
-Најсрећнији бих био кад би на свакој сједници имали по 50 тачака дневног реда. То би значило да Градска упарава озбиљно ради свој посао, а искрено бих волио и да се прије одржавања сједница договарамо, што, нажалост, у Бијељини није тако. Тренутна ситуација је таква да се чешће ,,разговара” путем портала, што је поражавајуће и то ником не доноси добро. С обзиром да је градоначелник ,,глава куће”, он је тај који треба да окупи и постави заједнички интерес. Нажалост, он је отишао у неком другом правцу и вокабулар који користи нас још више удаљава. Сви знамо да се ријалити програми користе у циљу постизања популарности, а  Скупштина града то не жели да чини. Надлежост Скупштине је јасна и ја, као предсједник, ћу се и даље залагати да сви раде посао у оквиру надлежности. Поновићу, рад Скупштине је јаван и транспарентан, а наши суграђани имају могућност да прате преносе сједница, погледају скупштинске хронике и извјештаје са сједница, на основу чега сами могу донијети суд.
С обзиром и да смо на крају календарске године, искористићу прилику да свим суграђанима пожелим срећне предстојеће празнике, да буду здрави и да их политичари што мање нервирају.

Семберија инфо