УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ЕКО ЗЕЛЕНИ – ДРИНА“, ЈАЊА: Еколози који постижу импозантне резултате :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ЕКО ЗЕЛЕНИ – ДРИНА“, ЈАЊА: Еколози који постижу импозантне резултате


У времену, када је наше друштво у многим сферама живота у кризи, природа нас, с времена на вријеме, обавијести да постоји криза изнад свих криза. Она нам све чешће скреће пажњу на озбиљност ситуације у којој се налазимо у погледу климатских промјена. Суше , поплаве, загађеност ваздуха, и бројне друге недаће, својеврсни су рачуни које нам природа испоставља за наш несавјестан однос према њој.


 
Управо ових чињеница свјесна је група људи окупљена у Удружење грађана „Еко зелени – Дрина“ из Јање. Ово Удружење је својим радом, у протекле двије године, стекло огромну популарност и подршку великог броја грађана.
 
За „Семберија инфо“ говори потпредсједник јањанских еколога, професор историје, Елвир Ибришимовић.
 
Како бисте представили Удружење „Еко зелени – Дрина“?
-Удружење грађана „Еко зелени - Дрина“ из Јање регистровано је још 2007. године. Оно је било пасивно све до децембра 2020. године када су нови чланови Управног одбора Удружење поново оживјели. Удружење је невладина и непрофитна организација, која је себи дала задатак да подиже еколошку свијест код грађана, залаже се за очување здраве животне средине, али и допринесе уређењу и љепшем изгледу Мјесне заједнице Јања.
 
Колико активиста окупљате и које бисте еколошке пројекте посебно издвојили као важне за вашу локалну заједницу?
-Екипу УГ ,,Еко зелени - Дрина“ Јања поред предсједника Амира Агановића и моје маленкости као потпредсједника, чини и сјајна екипа међу којима су: Сеад Кавазовић, Сакиб Туркушевић, Зекеријах Карјашевић, Наџа Хајдуковић, Илијаз Хоџић, Амир Хајтић, Мерсиха Ибришимовић, Мирзет Јахић и бројни други. Поред нас, активних чланова Удружења, ту је још на стотине људи који директно подржавају и помажу сваку активност за добробит друштва. За нас су чланови Удружења сви добронамјерни људи, који активно или пасивно подржавају рад Удружења. Људи у Удружењу, немају никакве посебне бенефите од свог ангажмана. Плодове рада Удружења убире цјелокупна друштвена заједница. Зато је наша „политика“ да ангажман на унапређењу животне средине буде доступан сваком грађанину и као такав је добродошао свако ко се жели ангажовати за добробит друштвене заједнице. Удружење је до сада подузело низ акција, у области чишћења отпада, садње дрвећа и уређења јавних површина, као и покретање неколико иницијатива у сарадњи са неформалном групом грађана из Јање. Наша прва акција се односила на корито ријеке Јање цијелом дужином кроз насеље и трајала је пуна четири мјесеца. Она је подразумијевала одвоз смећа из ријеке, уклањање дрвенастог и алергеног растиња, скидање земљаног наноса са зидова новоизграђеног корита, као и прање корита. Након ове акције наши чланови су у још три наврата током 2020. године уклањали алергено растиње из корита ријеке Јање, како би превентивно заштитили здравље грађана. Материјалне трошкове, настале приликом овог подухвата, сносили су грађани Јање, чиме су буџетима Града Бијељина и ЈУ „Воде Српске“ уштедили значајна финансијска и материјана средства.
Други и трећи пројекат су некако ишли упоредо. Наиме, током јесени 2020. године реализовали смо пројекат садње дрвореда у улицама: Бијељинска, Гаврила Принципа и Лешничка. Том приликом посађено је око 300 стабала кугластог багрема и питомог кестена. Ако узмемо у обзир да је у том периоду на подручју цијелог града Бијељине (без МЗ Јања) посађено око 600 стабала, онда је наш труд, заиста, импозантан. Поред засађивања нових дрвореда, пројекат озелењавања наше мјесне заједнице употпунили смо уређењем првог парка у Јањи. Познато је, наиме, да Јања никада у својој историји није имала парк и да је урбани дио насеља готово у потпуности заробљен у бетон и без зелених површина за одмор. Реализацијом нашег трећег пројекта, ми смо успоставили први парк у центру Јање. Садња дрвореда и успостава парка су, поред доприноса еколошки здравијој животној средини, уједно и дио пројекта за стварање предуслова за развој туризма у Јањи и привлачења инвестиција.
 
Планирате ли још неке пројекте?
-Наравно. Сви наши пројекти у наредном периоду ће се као и до сада односити на подизање еколошке свијести, заштиту животне средине-посебно наших ријека, као и озелењавање урбаног дијела Јање. Све ће то бити на правцу дјеловања и давања доприноса у борби за ублажавање климатских промјена у нашој микро средини. С тим у вези пројекти ће, поготово када је у питању уређење урбаног дијела бити у складу са захтјевима и потребама грађана те у сарадњи са локалним властима.
 
Кроз Ваш ангажман могли сте се из прве руке увјерити у стање еколошке свијести код наших грађана. Имамо ли разлога за оптимизам?
-Унапређење еколошке свијести код грађана је дуготрајан процес. Стога, уколико у свом раду наилазимо на потешкоће, а потешкоћа заиста има, немамо право бити песимисти. Еколошке проблеме не праве широке народне масе, већ несавјесни и неодговорни појединци, који су обично и најгласнији када желе оправдати своју еколошку некултуру. Ми смо, ипак, оптимисти, а свој оптимизам  црпимо из чињенице да имамо огромну моралну подршку од грађана за наведене пројекте.
 
Имате ли подршку локалних власти? Које мјере би, по Вама, они могли предузети како би се поправило стање у овој области?
-Када је у питању подршка локалних власти, она је до сада, углавном, заснивана на давању сагласности за реализацију наших пројеката. Ту, прије свега, мислимо на Градску управу Града Бијељина и ЈП „Путеви Републике Српске“. Некако нам се чини да је наш рад још увијек у фази препознавања код локалних институција и њихових представника. Од њих прижељкујемо већу подршку нашим иницијативама за рјешавање еколошких проблема, те потреба грађана за уређенију и чистију животну средину у Јањи. Сматрамо да Удружење, као невладина организација, и локалне власти нису конкуренти, већ партнери, који кроз кооперацију и координацију требају доприносити здравијој и љепшој животној средини.


Семберске новине - Семберија инфо