Служба породичне медицине Дома здравља Бијељина има 55 тимова: Широк је спектар наших услуга :: Semberija INFO ::

 

Служба породичне медицине Дома здравља Бијељина има 55 тимова: Широк је спектар наших услуга


Служба породичне медицине, као основна организациона јединица, обезбјеђује примарну здравствену заштиту по моделу породичне медицине, у свом саставу има одјељења као унутрашње организационе јединице, и то:

а) Одјељење породичне медицине - едукативни центар породичне медицине, унутрашња организациона јединица с циљем координације тимова породичне медицине који раде у едукативном центру породичне медицине у сједишту установе, организованих по систему амбуланти породичне медицине као научно-наставне базе Медицинског факултета у Фочи.

б) Одјељење породичне медицине у сједишту установе, унутрашња организациона јединица с циљем координације тимова породичне медицине у сједишту установе, и амбуланти у Мајевичкој улици, Ковиљушама и за општине Пелагићево и Доњи Жабар, организованих по систему амбуланти породичне медицине.

в) Одјељење породичне медицине у Јањи, унутрашња организациона јединица с циљем координације тимова породичне медицине у Јањи и насељеним мјестима око Јање (Јања, Ново Насеље Јања, Ченгић, Главичице и Бањица).

г) Одјељење породичне медицине секторских амбуланти, унутрашња организациона јединица с циљем координације тимова породичне медицине у организованих по систему амбуланти породичне медицине (амбуланте: Модран, Пучиле, Суво Поље, Горња Чађавица, Драгаљевац, Магнојевић, Вршани, Буковица, Велика Обарска, Горње Црњелово, Доње Црњелово, Батковић, Бродац, Трњаци, Дворови и Амајлије).

д) Одјељење за промоцију здравља и превенцију болести, унутрашња организациона јединица с циљем организације послова на промоцији здравља и превенцији болести код становништва. 
 
Послови Службе породичне медицине обављају се на 26 различитих локација (42 амбуланте породичне медицине са 55 тимова породичне медицине), и то: амбуланте породичне медицине у објекту Дома здравља Бијељина у Улици Српске војске 53 Бијељина  (Централни објекат), у Мајевичкој улици 106, Бијељина, Ковиљуше, Бијељина, Горње Црњелово, Доње Црњелово, Велика Обарска, Бродац, Батковић, Дворови, Амајлије, Трњаци, Доњи Драгаљевац, Вршани, Горњи  Магнојевић, Горња Чађавица, Суво Поље, Ченгић, Главичице, Бањица, Модран, Јања, Пучиле, Доња Буковица, Ново Насеље Јања, Доњи Жабар и Пелагићево.

Пратећи реформу Примарне здравствене заштите, а захваљујући великим напорима менаџмента, доброј кадровској структури и несебичној помоћи Фондације Фами, 2004. године извршена је организациона трансформација Службе опште медицине у Службу  породичне медицине у циљу испуњења свих захтјева које реформа налаже.


 
Служба породичне медицине у свом саставу има 55 тимова, а у сваком тиму има један љекар и двије медицинске сестре, казала је за „Семберске новине“ примаријус др Мара Митрић, специјалиста породичне медицине.

- Најбитније је да кажем да је град Бијељина покривена амбулантама породичне медицине по принципима и стандардима, што значи да је сваком кориснику здравствених услуга здравствена установа највише удаљена осам километара. Најудаљенија мјеста, односно села покрили смо амбулантама, а посљедње су у Горњем Магнојевићу и Горњој Чађавици. Са тим амбулантама заокружили смо једну цјелину, тако да нам за сада остаје само то да постојеће амбуланте превентивно и корективно одржавамо“, истакла је примаријус др Мара Митрић.

Она је додала је да Служба породичне медицине ради у складу са сертификационим и акредитационим стандардима.
- Служба породичне медицине има 30 акредитованих тимова, а то подразумијева да тим мора да задовољи све акредитационе захтјеве стандарда, почевши од простора, опреме и кадра. Акредитација је, за разлику од сертификације, добровољна и подразумијева виши степен квалитета и сигурности у односу на сертификационе стандарде. Наши акредитовани тимови су већ три пута прошли циклусе оцјењивања, а Дом здравља Бијељина је прва сертификована и ресертификована установа у Републици Српској. Планирамо акредитацију  и осталих тимовима, када задовољимо још неке захтјеве у погледу  кадра. Тренутно, сви тимови нису попуњени специјалистима, јер су неки од љекара на специјализацији, а неки на породиљском боловању. Чим се укаже прилика, да пар тимова буде спремно, вјероватно ћемо уз подршку менаџмента и њих акредитовати. Наш циљ је да у наредних неколико година сви тимови  буду акредитовани“, рекла је Митрићева и додала је да са менаџментом Дома здравља Бијељина имају изузетно коректан однос.

- Један од наших општих стратешких циљева је доступност услуга, те да се омогући доступна здравствена заштита у оквиру 48 сати. Сматрам да ни један наш тим породичне медицине не заказује преглед за пет дана. Поштујемо алгоритме за хитна стања, те такве  случајеве збрињавамо одмах, без заказивања“, нагласила је Мара Митрић.

- Радно вријеме Службе за породичну медицину Дома здравља Бијељина (у централном објекту и Амбуланти Јања) је од седам до 20 часова,  ради се у двије смјене, с тим што имамо сат времена када се преклапају два тима. Тај сат је предвиђен за превентивне прегледе и за кућне посјете. Подручне амбуланте раде од седам до 15 часова. Тимови породичне медицине обављају и кућне посјете. Наши пацијенти могу захтијевати  да им се пружи услуга у  кућним условима, па тим организује кућне посјете и у обавези је да се одазове на позив у року од 48 сати. Углавном долазак се заказује  за сутрадан, евентуално за  два дана. Сваки тим има свој замјенски тим, али ако се деси да нема замјенског тима, увијек је ту неки други тим/љекар који ће збринути пацијенте, односно пружиту одговарајуће услуге нашим корисницима. Нико не остаје ускраћен за преглед и нико не буде враћен“, истакла је за ,,Семберија инфо’’ др Мара Митрић.


 
Бојана Палексић Докић, специјалиста породичне медицине и шеф Одјељења породичне медицине у сједишту установе рекла је да Служба породичне медицине пружа широку лепезу здравствених услуга.

- У нашој служби вршимо прегледе дјеце од седме године живота и одраслих, систематске прегледе дјеце при упису у школу и школске дјеце. Такође, обављамо и ултразвучне прегледе, прегледе везане за вакцинацију, превентивне прегледе у склопу превенције хроничних, масовиних и незаразних обољења. У склопу породичне медицине постоје колеге које су едуковане и могу да ураде дермоскопске прегледе. Такође, радимо и ултразвук штитне жлијезде, а што раде специјалисти породичне медицине. Одлазимо и у кућне посјете код непокретних пацијената, код мајки са новорођенчадима и обучавамо мајку за његу новорођенчета. Вршимо и едукације пацијената, као што је рад у малој групи са пацијентима који су обољели од дијабетеса и моге друге услуге“, појаснила је за ,,Семберија инфо’’ др Палексић Докић.
 
Др Бојана Палексић Докић истакла је да је у склопу Службе породичне медицине организовано и Одјељење за промоцију здравља и превенцију болести.
- Одјељење за промоцију здравља и превенцију болести у Дому здравља Бијељина постоји још од марта 2021. године  и учествује у организовању бесплатних превентивних прегледа. У складу са Календаром здравља обиљежавамо Свјетски дан борбе против дијабетеса, Свјетски дан срца, Свјетски дан здравља, као и друге значајне датуме. На тај начин вршимо превенцију масовних незаразних болести, као и  промоцију здравља, а ако нам корона дозволи, циљ нам је да се више фокусирамо на превенцију у будућности. Корисници наших услуга нису радили превентивне прегледе и нису обраћали пажњу на превенцију, јер је акценат био на спречавању и сузбијању ширења короне“, казала је др Палексић Докић, те је додала да у склопу Службе за породичну медицину постоји Одјељење – Едукативни центар породичне медицине.

- У Едукативном центру породичне медицине се врши едукација колега који су на специјализацији из поридичне медицине из других здравствених установа. Дом здравља Бијељина потписао је уговор са Медицинским факултетом у Фочи за обављање дијела специјалистичког стажа и тако да  колеге из околних мјеста долазе на едукацију из породичне медицине код нас“, казала је др Бојана и истакла да Служба породичне медицине има диван однос са директорицом и помоћником директора за медицинска питања, а која је њихова колегиница из Службе  породичне медицине.
 
Додала је да је првог октобра почела регистрација/пререгистрација у тимове породичне медицине и пререгистрација траје  до 31. децембра ове године.
 
- Важно је нагласити да пацијенти, који се пререгиструју у току ова три мјесеца, тек од првог јануара идуће године могу прећи у нови тим. У току ова три мјесеца није потребно да се наводе разлози због којих мијењате породичног љекара, али ако се то ради изван овог периода мора се навести ваљан разлог због ког се мијења тим породичне медицине“, рекла је др Бојана Палексић Докић.


 
- У Служби породичне медицине, запослено је  38 специјалиста породичне медицине, 17 доктора породичне медицине, 105 медицинских сестара – техничара од којих је већина са доедукацијом из породичне медицине и 23 спремачице’’, прецизирала је за ,,Семберске новине’’ Светлана Гајић, главна сестра Службе породичне медицине Дома здравља Бијељина.             


Семберске новине - Семберија инфо