Почела берба кукуруза у Семберији Суша преполовила приносе :: Semberija INFO ::

 

Почела берба кукуруза у Семберији Суша преполовила приносе


У појединим дијеловима Семберије берба кукуруза завршена је и прије него што је почела, јер је суша узела свој данак. Поједини пољопривредни произвођачи нису успјели искористити кукуруз, чак, ни за силажу, јер је тропски талас био бржи и буквално је спржио кукуруз на њивама. Зависно од хибридних сорти и периода вегетације, на неким парцелама кукуруз је већ обран, понегдје је киша привремено зауставила бербу, јер трактори са берачима не могу ући у њиве. Берба је почела и на подручју Којчиновца. Пољопривредници кажу, у односу на прошлу годину, у двориште ће  допремити дупло мању количину кукуруза. 



У Градској управи су нам рекли да ће до краја седмице ресорно одјељење припремити информацију о утицају суше на кукуруз, поврће и друге пољопривредне културе.

Сретен Вучковић, из Одјељења за пољопривреду, каже да је стање на терену шаролико, те да има пацела гдје ће род бити преполовљен у односу на прошлу годину, а негдје ће принос бити и знатно мањи.
“Очекујемо ове јесени принос кукуруза испод три тоне по хектару. Уколико се зна да је просјечан принос износио   седам, осам, понегдје и до девет, десет тона по хектару у ранијим бербама, онда је јасно о каквим размјерама суше се ради”, каже Вучковић. 

Наравно, на знатно лошији принос кукуруза вјероватно је утицала и чињеница да је прољетос у земљиште бачено пуно мање вјештачког ђубрива, него што то правила налажу. Разлог је више него јасан, изузетно висока цијена вјештачког ђубрива, која је четири до пет пута била већа у односу на раније године. 



Семберија Инфо - Љ. Љубојевић