Супружници Јовановић откривају тајну успјешног брака: Педесет година љубави, поштовања и разумијевања :: Semberija INFO ::

 

Супружници Јовановић откривају тајну успјешног брака: Педесет година љубави, поштовања и разумијевања


Приче  о великим љубавима заиста грију срца и пружају наду да права љубав траје цијели живот, а једна такву  причу доносимо вам са прославе 50 година брака Руже  и Цвијетина Јовановић.
 
Све је почело у Живиницама, давне 1972.године, када су се упознали у фирми гдје су обоје радили и била је то, како каже Цвијетин, љубав на први поглед.

- Забављали смо се нешто више од мјесец дана и ја сам одмах знао да је то то. Осјетио сам да је је то озбиљно и са њене стране, отишао сам да упознам њену породицу и увјерио сам се да она долази из домаћинске куће. Након  тога сам је позвао да и она види како изгледа моје домаћинство. Ја сам се већ тада, у двадесет и првој години осамосталио и сам  водио своју кућу”,прича Цвијетин за ,,Семберија инфо”.

Вјенчали су се након непуна два мјесеца од тог првог  судбоносног сусрета и од тада креће њихово путовање које траје већ пола вијека, а које није било ни мало лако. Кроз педесет заједничких година, проживјели су пуно тога и доброг и лошег али су се, како кажу, увијек ослањали једно на друго и дијелили лијепе али и тужне моменте.



Био је то у почетку трновит пут, кренули су од нуле али су вриједним радом створили богато домаћинство и  добили два сина. Међутим, тада почиње рат у коме Јовановићи напуштају своју кућу и доживљавају највећу трагедију када им један син гине у рату. Са огромном тугом у срцима, супружници крећу поново од нуле, селили су се седамнаест пута, животне стазе воде их чак до далеке Аустралије гдје су живјели 11 година, али судбина је ипак хтјела да они на крају своје породично гнијездо свију у Бијељини, гдје уживају са сином, снахом и троје унука.

На наше питање, у чему је тајна усјешног и дуговјечног брака, бака Ружа истиче да су то прије свега љубав и разумијевање.

- На првом мјесту је наравно љубав, али и разумијевање и поштовање су једнако важни. Данас млади парови немају ни стрпљења ни толеранције и када дође до свађе нико не жели први попустити”, каже Ружа. На питање када дође до несугласица, ко у њиховом случају први попушта, обоје су углас одговорили: “Ја”!

- Никада међу нама није ни било неких већих несугласица, одлуке смо увијек доносили уз договор, заједно. Мој савјет младим брачним паровима је да,  уколико већ у првих годину, двије ,виде да нема живота, боље да се одмах растану него касније када дођу дјеца”, сматра Цвијетин и додаје  да би свим својим пријатељима, сваком човјеку, пожелио брак као што је њихов. На питање како би га једном ријечју описали, поново су углас одговорили :”Идеалан”!   


Семберске новине - Семберија инфо - С.Николић