Парохијанке окупљене око храма Светог Сисоја у Угљевик селу: Од дивних сувенира и библијских прича до биоскопа на oтвореном :: Semberija INFO ::

 

Парохијанке окупљене око храма Светог Сисоја у Угљевик селу: Од дивних сувенира и библијских прича до биоскопа на oтвореном


Црква брвнара посвећена Светом Сисоју, заштитнику дјеце, основана је 2017. године, а освештана је 2018. године и налази се у Угљевик Селу. Ова црква у етно стилу чува од заборава старински начин живота, али са елементима модерног. У порти овога храма налази се и крст са старе цркве која се налазила у Старом Угљевику, а унутар храма налазе се сачуване иконе са иконостаса, такође, из исте цркве.
 
Од скоро је храм посвећен Светом Сисоју уврштен на туристичку мапу Републике Српске, а све то захваљући вољи и иницијативи Јелице Танацковић, попадије у овом храму, која је за „Семберске новине“ рекла је да би били уврштени као туристичка дестинацаја требало је  да се испуне одређени услови.

- Све услове, које су захтијевали од нас, ми смо испунили, а ту спада дјечији мобилијар, етно поставке, простор за сједење, све везано за храм, као и продавница, али за продавницу, требали су и сувенири... Што се тиче сувенира, познавајући моје парохијане, дошла сам на идеју да сами правимо производе и сувенире за продавницу.  Већина нас код куће прави мелеме, уља, ликере, бави се ручним радовима и у жељи да својим производима презентујемо наш крај,  ја сам њих окупила и предложила да наше производе продајемо у црквеној продавници“, истакла је Танацковићева и додала да је тренутно укључено 14 парохијанки у припрему и стварање сувенира.



Како каже, све су различитих занимања, али и узраста, а то јој пружа велику сатисфакцију.
- Прва радионица коју сам  организовала за њих, јесте радионица за прављење сапуна и након тога смо и производ уврстили у нашу понуду. Поред сапуна,  у нашој понуди тренутно имамо уља, мелеме, те акатисте и молитвенике, домаће ликере, прстенове за салвете, чираке ручне израде, украшене свијеће и још много тога. Свака од нас нешто прави“, појаснила је попадија Јелица и нагласила да све што праве, раде по традиционалној рецептури, али са елементима модерног, те да је све природно са Мајевице и без додатака хемије.
 
Парохијанке окупљене око храма Светог Сисоја, не само да се труде да унаприједе своје село и привуку туристе, него су и веома хумане. Наиме, оне се радо одазивају на хуманитарне базаре, а иако су тек у зачетку своје мисије, ове вриједне жене су имале и прво појављивање на овогодишњем Сајму туризма у Бијељини.
Овим потезом, односно окупљањем мјештанки и мјештана Угљевик Села око сеоског храма и оснивањем продавнице са сувенирима, попадија Јелица испунила је један од услова за улазак у мрежу Туристичке организације Републике Српске, али још важнији циљ је био помоћи женама овога села да имају гдје да пласирају своје производе, да се повежу са женама из других удружења, али и да се друже.

- Свима нама треба да изађемо мало из куће, да се дружимо, али и да се заради неки динар, који увијек фали. Мени је замисао била да свима буде добро, да жене првенствено себе виде у свему овоме, да имају награду за свој труд, али и на крају крајева да црква испуни све услове да уђемо и опстанемо у мрежи Туристичке организације РС. Имамо још планова како да оплеменимо нашу понуду и да се у сваком тренутку посјетиоци могу окријепити домаћим напицима и када нико од нас није присутан у порти храма. Надам се да ћемо успјети то да остваримо“, истакла је Танацковићева.
 
Попадија Јелица Танацковић рекла је да за ово љето парохијани имају велики број планова, а један од њих су и пројекције цртаних филма, као што су библијске приче за најмлађе мјештане овог, али и околних мјеста који посјећују овај храм.
- Да се план „Биоскоп на отвореном“ реализује, потребне су нам додатне финансије, али надам се да ћемо успјети у томе. Потрудићу се да средства пронађемо на некој другој страни, јер су парохијани већ много дали, а дају  још увијек. Све што се прави остаје њима и њиховој дјеци“, казала је Јелица.

Да су парохијанке храма из Угљевик Села на правом путу је и освојено прво мјесто на Етно сајму које је недавно у Дворовима организовало Удржење жена ,,Бели Анђео’’. Жене Угљевик Села су на овом сајму изложиле стару колијевку која је својевремено била готово у сваком дому овог краја.


 
Најмлађа међу окупљеним парохијанима око цркве Светом Сисоју је двадесетшестогодишња Јована Спасојевић, дипломирани инжењер машинства и професорица машинске групе предмета у Средњешколском центру „Михало Петровић Алас“ у Угљевику. Казала је да је јако везана за своје село -Угљевик Село и да је цијела ова прича идеална прилика да представе њихово село у најбољем свјетлу у Туристичкој организацији РС.

- На првом састанку, одмах сам се прикључила нашим парохијанкама који су окупљене око цркве. Обожавам фотографију, па сам тако дошла са идејом да правим магнете, али  временом дошло је до тога,  да ја радим послове везане за штампу, иако ми то није била првобитна замисао. Прво смо почели да штампамо акатисте, молитвенике, те дјечије молитвенике и неке мање књиге молитви. Сада правим наљепнице и декларације за производе које жене праве, а осмислила сам и лого цркве“, казала је Спасојевићева и додала да јој све то што ради при цркви и за цркву, занимљиво и потпуно другачије од рада са дјецом.
 
- Ово је посао гдје ја саму себе потпуно фокусирам. Некада зна бити веома тешко и напорно, јер наиђе период када имамо баш много посла, али то брзо прође. Није једноставно, као ни сваки други посао, али има својих предности. На примјер јако лијепо нам је било на сајму у Бијељини. Људи су долазили, гледали нашу понуду и веома је лијепо да се представи своје село. Наше село није толико туристички познато мјесто, али овакав храм не можете наћи на сваком кораку, а има шта да се види и покаже“, истакла је за ,,Семберске новине’’ Јована Спасојевић.
 
Наглашавамо, храм Светог Сисоја у Угљевик Селу, проширује понуду Туристичке организације РС, а са локације гдје се налази можете видјети Бијељину као на длану, па чак и Србију.

Храм Светог Сисоја, 19. јула, прославио је и своју крсну славу. 


Семберске новине - Семберија инфо