СПЛАВ И БУНГАЛОВ НА ДРИНИ, ТУРИСТИЧКИ БИСЕР РАВНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

СПЛАВ И БУНГАЛОВ НА ДРИНИ, ТУРИСТИЧКИ БИСЕР РАВНИЦЕ


Foto: Semberija info
Много смо прича чули о туристичким потенцијалима Семберије. Међутим, системског, државног плана за развој овог профитабилног сектора нема. Постојећи туристички бисери наше равнице настали су захваљујући искључиво визији храбрих појединаца који су знали представити и уновчити љепоте овог краја.
 
Један таква прича долази нам из Јање. У њеном центру је Мирзет Муласалиховић. Рођен је у Словенији, дјетињство провео у Јањи, а од периода средње школе живи у Италији. Дипломирао је у Венецији, на одсјеку за Угоститељство и хотелски менаџмент. Радио је у неколико ресторана у Италији и Њемачкој. Био је шеф кухиње, а стекао је знања и сертификате за познаваоца вина, сира, воде и маслиновог уља.
 
-Прије неколико година годишњи одмор сам провео у Јањи. Зачудило ме да је Дрина у туристичком смислу пуста и да, упркос великом потенцијалу ове прелијепе ријеке, нема никаквих атрактивних догађаја. Тада сам одлучио да почнем градити једну малу оазу у којој ћу имати свој мир. Временом се моја идеја ширила, тако да данас има овај облик. Још један детаљ ме је снажно мотивисао. Због пандемије корона вируса прије двије године сам био принуђен провести у стану девет мјесеци. То ме је навело да преиспитам своја дотадашња схватања и свијета и смисла живота. Због тога сам и убрзао неке радове на овој мојој дринској оази“, рекао је за „Семберија инфо“ Мирзет Муласалиховић.
 
Одлучио је да његов сплав буде мјесто на којем ће промовисати очување природе. Тако нпр. сплав користи струју добијену преко соларних панела, а има још занимљивих, еколошких пројеката на видику. Мирзет има велике планове око гастрономске понуде на сплаву, али ове године ће посјетиоци остати ускраћени за његову кулинарску чаролију.



-Још је много посла око сплава и бунгалова, тако да немам довољно времена да се посветим кухињи. Не желим ништа да радим половично. А када почнемо, биће то предобар микс талијанске и босанске кухиње“, обећава Мирзет.
 
Ове године су први туристи ноћили у његовом бунгалову. У плану је изградња још неколико таквих бунгалова на води. Реакције гостију су одличне.
 

-Сваки дан, по неколико пута морам, на захтјев гостију да угасим музику. Гледам их потом. Ћуте, гледају воду, слушају ову симфонију природе, пију кафу. Овдје је све тако опуштајуће. Ја сам овај сплав направио, најприје за свој ћеиф, да је мени лијепо. Кад сам се увјерио да функционише, тада сам отворио врата сплава за госте да заједно уживамо“, рекао је Мирзет.

Његов живот у Венецији нераскидиво је везан за море. Више од двадесет година се бави различитим спортовима на води. Ради се о спортовима који нису много познати у нашем крају.
 
-У Италији је јако популаран SUP (StandUpPaddle), што је у суштини, стајање на дасци и веслање. Овим спортом се бавим скоро двије деценије. Заступљен је и wind surf, кретање по води на дасци са једром, као и wakeboard, који неупућенима најлакше описујем као snowbord на води. Незаобилазан је jet ski који годинама возим и за који радимо припреме да организујемо једно међународно такмичење овдје на Дрини“, поносно истиче Мирзет, који не крије велику жељу да своје искуство и знање подијели са младим Семберцима.


 
Према Дрини гаји посебно поштовање. Она је као човјек, објашњава нам, мора је се поштовати. Ако је човјек љут, не треба га још више љутити. Треба му дозволити да се смири. Иста таква је и Дрина. Кроз сва своја стања која су добро позната људима, који уз њу живе, Дрина пружа и савршене услове за бављење спортовима на води.
 
Прошлог љета Мирзет је са неколико пријатеља организовао регату. Воли је звати првом јањарском регатом, иако је релацију од Шепка до сплава у Јањи прошло тек неколико пловила.
 
-То је било прилично спонтано. Дошли смо на идеју да један љетњи дан проведемо на Дрини. Испоставило се да смо пронашли још једну добру туристичку причу у Јањи. Ове године планирамо да 30. јула организујемо другу регату и за разлику од прошле године, на овој неће битi мјеста аматеризму. Већ се јавио велики број учесника, а пријаве и даље пристижу. Доћи ће неколико мојих пријатеља кувара из Италије и Њемачке како би ми помогли да све прође онако како сам замислио“, обећава Мирзет за портал „Семберија инфо“.


 
Такмичење на Дрини
 
Мирзет Муласалиховић и jet ski су као прст и нокат. Учествује на такмичењима широм Европе. Има план да једно такво међународно такмичење организује у Јањи, на Дрини. Већ је угостио високу делегацију из Бугарске коју је предводио Тодор Христов, један од важнијих људи европске jet ski федерације. Гости су били одушевљени условима које ријека Дрина пружа за вожњу jet skija и изразили спремност да у току ове или најкасније сљедеће године организују такмичење најбољих европских возача моторних чамаца на Дрини, у Јањи.

(Семберија инфо)