СЛУЖБА ЗА РАДИОЛОШКУ И УЛТРАЗВУЧНУ ДИЈАГНОСТИКУ ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

СЛУЖБА ЗА РАДИОЛОШКУ И УЛТРАЗВУЧНУ ДИЈАГНОСТИКУ ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА


Од 1965. године Служба за радиолошку и ултразвучну дијагностику Дома здравља Бијељина функционисала је као Антитуберкулозни, односно Пнеумофтизиолошки диспанзер. Од 2006. године по новој стратегији здравственог система претворена је у Службу радиолошке и ултразвучне дијагностике.

Тим Службе за радиолошку и ултразвучну дијагностику Дома здравља Бијељина на челу са начелницом др радиологом Јелом Алексић чине др радиолог Саша Ђурић, спољни сарадник на пола радног времена др радиолог Михајло Стојисављевић који је запослен у Болници „Свети врачеви“, доктори из Службе хитне помоћи др Душко Миловановић, др Дубравка Савић и др Срђан Мијатовић, те седам виших радилошких техничара, три медицинске сестре и двије спремачице.

Јела Алексић, доктор – радиолог, начелница Службе, за „Семберија инфо“, рекла је да Служба за радиолошку и ултразвучну дијагностику ради од 7 до 20 часова.



-Распоређени смо у двије смјене. Сваки члан тима  је подједнако важан за функционисање службе.  Ми све радимо тимски и на то сам највише поносна, јер када некоме негдје „запне“, долази други колега да му помогне и не одлазимо док се проблем не ријеши. Моја екипа је вриједна и способна и искрено мислим да се наши пацијенти немају на шта пожалити, јер наше сандуче за жалбе је скоро увијек празно. Не памтим када се неко жалио на било шта. Ми смо на радном мјесту и прије седам, сједамо на столицу и почињемо радити“, истакла је др Алексић и додала да, иако раде до 20 часова, они прије краја радног времена морају престати примати пацијенте. Замолила је за разумијевање, јер, како каже, процес гашења апарата траје мало дуже и сваки снимак мора да се обрише да би апарат био спреман за наредни дан.

-Ми до 19 часова и 30 минута примамо пацијенте, јер сам процес сликања, нарезивања цд –а траје и да би ми све то стигли да завршимо прекидамо рад у то вријеме. Дешава се да и у 19 часова и 45 минута примимо пацијента, ако је са неком повредом. Ми то не морамо, али изађемо у сусрет да пацијент не би шетао до болнице“, појаснила је начелница Алексић.

Радиолог Јела Алексић рекла је да Служба за радиолошку и ултразвучну дијагностику Дома Здравља Бијељина има два фиксна ултразвука и један мобилни, класични рендген у једној, те дигитални у другој сали, аналогни мамограф,  3Д ортопан, као и апарт за појединачно снимање зуба.

-Мобилним утразвуком обишли смо већи дио Семберије и обавили смо превентивне прегледе ултразвука дојке код  више од 900 жена у посљедњих пар мјесеци. Сале са рендгенима нам раде непрекидно. Снимају се плућа, кости, кичмени стуб, нативни уротракт , нативни абдомен..., а контрастне методе се обављају у болници, као секундарном нивоу здравствене заштите. На 3Д ортопану можемо да радимо класични ортопан и 3Д томограм, који стоматолози траже за снимање вилица код дјеце, када се мјери опсег, па треба мало детаљнија анализа, на једном апарату се налази 2Д и 3Д ортопан“, нагласила је др Алексић и додала је да посједују и дексо апарат за мјерење коштане густине, а који као метода снимања не припада Дому здравља и услуге мјерења коштане густине врше као комерцијалну услугу.

 

САВРЕМЕНИ МОБИЛНИ УРЕЂАЈ
 
Дому здравља Бијељина уручен је савремени дигитални мобилни РТГ уређај, а који је донација Министарства здравља и социјалне заштите РС у оквиру  „Хитног пројекта ковид 19“ ког финансира Свјетска банка. Вриједност РТГ уређаја износи 116.649 конвертибилних марака.

Примаријус др Данијела Ђукин, директорка Дома здравља истакла је да је ово важна донација за Дом Здравља и рекла да је од како се појавио ковид на овим просторима, Радиолошка служба на челу са начелницом, др Јелом Алексић дневно је радила  око стотину снимака.

-Ово је важна донација за све грађане  Семберије и Бијељине, као и за кориснике услуга домова здравља Лопаре и Угљевик, те два специјалистичка центра породичне медицине „С – медико“ и „Кућа здравља“‘’, нагласила је др Ђукин.


 

 


Др Алексић је додала да пацијенти код њих могу да бирају код кога ће радити ултразвук, а пацијент може да бира и ко ће да му очита рендгенске снимке.

-Пацијенти већином бирају ко ће им урадити ултразвук, а ријетко бирају ко ће да им очита снимке. Чињеница је да се дуго чека на ултразвук када се бира код кога ћете ићи на преглед, јер раде само два радиолога и један спољни сарадник који ради пола радног времена. Због тога смо тражили и помоћ од Службе за породичну медицину и у помоћ нам долазе и љекари из Службе хитне помоћи. То нам је од велике помоћи, јер је број пацијената, нажалост, јако велики“, потврдила је др Алексић и додала да су и у Служби за породичну медицину љекари обучени за рад на ултразвучном апарату за прегледе код пацијената без тежих обољења.

-У Служби смо направили такву организацију да примимо све пацијенте којима је неопходан хитан преглед. Ако на упутници пише хитно, такви пацијенти не чекају, не заказују се, јер све што породични љекар процијени да је хитно одмах се рјешава“, нагласила је др Алексић и похвалила је менаџмент Дома здравља и истакла да шта год да су затражили од управе, добили су.

-Ипак, ми тражимо само оне ствари које ће наш посао олакшати. Сам не можеш ништа да ријешиш, тим је важан, а Дом здравља Бијељина је, иначе, тим“, истакла је на крају за ,,Семберија инфо’’ начелница Службе за радиолошку и ултразвучну дијагностику.

Семберија инфо