Рамиз Сејдулаховић, пензионер из Брезовог Поља: Сокови и прерађевине од органски произведеног воћа :: Semberija INFO ::

 

Рамиз Сејдулаховић, пензионер из Брезовог Поља: Сокови и прерађевине од органски произведеног воћа


Рамиз Сејдулаховић, пензионер из Брезовог поља код Брчког,  прије седам година почео се бавити органском производњом воћа. Од мале пензије, која износи око 240 КМ, каже, не може се живјети. Неопходна је и допунска дјелатност. Корак по корак, након првих засада рибизле, крушке и дуње, Рамиз је одлучио да се позабави производњом здравих воћних сокова.



“Одраније су на породичном имању постојале старе сорте јабука. Почео сам култивисати земљиште, наводњавати и његовати воћке. Имам укупно око три хектара земљишта, али, аронија је на два дунума. Јабука је на већој парцели, као и остало воће. Однедавно производим различите мјешавине природних воћних сокова, комбинацију јабуке и дуње, крушке “кајзерице” и јабуке, сок од домаћег грожђа, који има изузетан мирис. Производим и домаће сирће од дивље јабуке, које продајем по шест КМ за литар. Наравно, производим и пекмез, слатки и кисели, а ту је и сок од ароније. За наше потрошаче, посебно пензионере, припремам сокове са прихватљивим цијенама. Мијешам аронију и јабуку, тако да добијам сок који је изванредног укуса и који освјежава у овим топлим данима”, каже Рамиз Сејдулаховић, пензионер из Брезовог Поља.

Рамиз је “искомбиновао” и сок од јабуке, мркве и цвекле, али и сок од вишње, купине и јабуке. Цијена једног литра сока је четири КМ, иако га, како каже, само стаклена боца кошта око једне КМ.

“Слатко - кисела јабука даје изванредан сок. На имању имам и шездесетак сандука са пчелама. Нема прскања, нити било каквог хемијског третирања земљишта”, истиче Рамиз Сејдулаховић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић