СЛАВИЊАК: ЗАБОРАВИМО ПРИЧУ О ЈЕФТИНОЈ ХРАНИ :: Semberija INFO ::

 

СЛАВИЊАК: ЗАБОРАВИМО ПРИЧУ О ЈЕФТИНОЈ ХРАНИ


Инфлација је већ међу нама и то је процес који се не зауставља. Није главни проблем цијена стаклене и лимене амбалаже, која је поскупјела за 25 до 30 одсто од почетка године, али је проблем што је шећер  дупло скупљи, каже Ђорђе Славињак, директор и власник бијељинског ,,Спектар дринка”, предузећа које се више од четврт вијека успјешно бави прерадом воћа и поврћа.

Сви улазни инпути су страховито поскупјели. Плин је скупљи за 150 одсто у односу на ранију цијену. Електрична енергија је скупља за око 35 одсто. Неке лименке су дупло скупље, али, у цијени производа оне не учествују у обиму у којем  учествује плин, сировина и радна снага. Акценат је сада на цијенама сировина, јер ће цијене пољопривредних производа бити пуно веће него у прошлој години. За очекивати је да цијене пољопривредних производа буду од 50% до 100% веће него у прошлој години. Све ово иде у нежељеном правцу. Потрошачи све ово доживљавају као почетак хиперинфлације, јер ово још увијек није крај приче о расту цијена. Још увијек нисмо укалкулисали цијене улазних импута, да бисмо дошли до марже која је реална. Још увијек радимо на уштрб залиха и репроматеријала из ранијег периода, тако да су наши производи задржали постојеће цијене. Цијене прехрамбених производа ће свакако ићи горе”, каже за ,,Семберија инфо'' Ђорђе Славињак, истичући  и то да ће мали произвођачи, који свакодневно набављају репроматеријал, бити изложени великим цјеновним ударима и тешко ће преживјети ову годину.



-Ми имамо неке залихе репроматеријала које смо набавили по старим цијенама и сада, науштрб тих залиха, “пегламо” ситуацију на тржишту. У скорије вријеме сви производи ће бити скупи, биће их мање у понуди, а неминовно је поставити и питање, ко ће их куповати, јер раст плата је на крају инфлације. Наравно, и нама је изузетно тешко направити било какву калкулацију, када говоримо о цијенама наших производа за ову годину. Плашим се да нећемо доћи у кризу деведесетих година. Ми смо и сада суочени са ситуацијом да је шећер поскупљивао готово у седмичним интервалима. Цијене енергената нису заустављене, као ни цијене амбалаже. Фабрика амбалаже у Хрватској најавила је да ће сваког мјесеца кориговати цијене у складу са растом производних трошкова. С обзиром на то да ће сировине бити пуно скупље, више нећемо моћи причати о јефтиној храни. На крају се поставља најважније питање, ко ће купити изузетно скуп производ? С обзиром на то да је Република Српска рурално подручје, најважније је то да нећемо бити гладни. Људи ће се сналазити на разноразне начине. Кризу, неминовно је, нећемо моћи избјећи”, каже за ,,Семберија инфо’’ Ђорђе Славињак, директор бијељинског ,,Спектар дринка”.

Семберија инфо