РЕГИОНАЛНИ СИНДИКАЛНИ ЦЕНТАР БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

РЕГИОНАЛНИ СИНДИКАЛНИ ЦЕНТАР БИЈЕЉИНА


Foto
У протеклих годину и више дана Синдикат је био изузетно активан на плану заштите права радника у Републици Српској. Исказивана је  брига и за материјални статус радника, поготово оних који су били у ситуацији да у вријеме пандемије вируса корона остану без посла.

Жељко Недић, извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бијељина, који покрива подручје Бијељине, Угљевика и Лопара, поводом још једног обиљежавања Међународног празника рада, каже да је Синдикат у протекле двије године, колико је трајала пандемија вируса корона, посебан акценат стављао на одржавање затеченог броја радних мјеста у привреди.
 
-Дошли смо у ситуацију да готово нема дјелатности у којој није исказана дефицитарност радника, било да је ријеч о угоститељима, трговцима, грађевинским, металским или медицинским радницима. Послодавци су свјесни те чињенице и свакодневно траже раднике. Наш основни задатак је да сачувамо загарантована права радника, у складу са Законом о раду. Послодавцима перманентно скрећемо пажњу на законске измјене које се тичу остваривања права радника. Уз све ово што Синдикат ради на остваривању и заштити радничких права, неопходан је и допринос инспекцијских органа који морају све да контролишу”, каже за ,,Семберија инфо’’ Недић, истичући да је то неопходно, јер послодавци не желе да потпишу ни Општи колективни уговор који представља темељ за регулисање свих права и обавеза између послодаваца и радника.
 
-Од првог јануара ове године ступили су на снагу и посебни колективни уговори које један број послодаваца игнорише. Савез синдиката Републике Српске у старту је предлагао да најнижа плата буде 750 КМ, а најновија ситуација потврђује да је Синдикат био у праву. Уз сва тренутна поскупљења хране, енергената и сировина неопходно је бринути и о материјалном статусу запослених. Радници су свјесни да се појединачно не могу изборити за своја права, те да им је неопходно синдикално организовање. Уз све то, радницима објашњавамо да чланство не значи само плаћање чланарине, већ им нудимо и конкретну правну помоћ. Сигуран сам да ћемо и у будућности бити у стању да заштитимо права радника”, каже Недић, истичући да послодавци морају бити свјесни чињенице да им профит доносе радници.
 
-Још увијек има отпора код послодаваца и око исплате топлог оброка, око исплате договорене плате. Закон о раду се мора поштовати и из тог закона произилази колективно договарање између послодаваца и радника. Значајан број радника тек приликом  одласка у пензију осјети у којој мјери су његова права из радног односа била поштована. Наш Регионални синдикални центар у протеклом периоду основао је пет нових синдикалних организација. Кроз контакте и едукативне разговоре са радницима и послодавцима успјели смо да остваримо конкретне резултате. Тренутно на овој регији имамо 76 синдикалних организација у којима је активно око 6.000 чланова синдиката”, каже на крају за портал ,,Семберија инфо“  Жељко Недић, наглашавајући да ће и најављено повећање плата од првог јуна бити брзо анулирано усљед присутне инфлације и дивљања цијена на тржишту. 
 
(Семберија инфо)