УТИЦАЈ ГЛОБАЛНЕ КРИЗЕ НА ГРАЂЕВИНСКИ СЕКТОР :: Semberija INFO ::

 

УТИЦАЈ ГЛОБАЛНЕ КРИЗЕ НА ГРАЂЕВИНСКИ СЕКТОР


Foto
Упркос актуелној глобалној кризи и ратном сукобу у Украјини, која је представљала својеврсну ,,базу” сировина и репроматеријала за домаћи грађевински сектор, потражња за становима се не смањује, кажу инвеститори и извођачи радова на бројним стамбено - пословним објектима у Бијељини. Тренутно се највише плаше несташице грађевинског жељеза, док недостатак квалитетне радне снаге у грађевинарству још увијек успјешно превазилазе.
 
Станислав Михајловић, у име фирме ,,Михајловић” за ,,Семберија инфо’’ каже да је ово  тежак период за грађевински сектор и за инвеститоре , јер се цијене репроматеријала  мијењају, буквално, из сата у сат.
-Сматрам да никада није било теже пословати у овом сектору. Репроматеријал поскупљује готово свакодневно. Грађевинско жељезо је поскупило са једне КМ по килограму на 2,5 КМ. У Србији је цијена жељеза достигла износ од три КМ по килограму. Изузетно је тешко направити калкулацију за нове објекте

Неки наши објекти су у изградњи, неке смо привремено стопирали, док не будемо сигурни у цијене репроматеријала. Имамо нове објекте у којима смо квадрат стана договарали и по цијени од 2.500 КМ. Занимљиво је да, упркос кризи, потражња за становима не јењава. Људи желе да купе некретнине које ће за њих представљати некакву сигурност у животу. С друге стране, грађевинско жељезо, цемент, гориво, стиропор, керамика, све је то поскупило, а није искључено да ће доћи и до нових поскупљења репроматеријала”, каже Станислав Михајловић.



Жарка Трифунчевић, директор Грађевинског предузећа ,,Трифунчевић”, које је основано 1998. године и које је годинама успјешно водио њен отац Жарко, каже да је ово предузеће у протеклих четврт вијека изградило више од педесет стамбено - пословних објеката са око 1.500 станова. Она каже да продаја станова иде изузетно добро, јер у сваком започетом објекту до краја изградње продају све станове.

-Мој отац је присутан на  грађевинском тржишту 45 година, јер је својевремено започео рад у самосталној занатској радњи. За протекла четири мјесеца цијена стамбеног квадрата је повећана за око 400 КМ, са неких  1.500 до 1.600 КМ из децембра, на 2.000 КМ сада, крајем марта. Жељезо је дупло поскупило у односу на прошлу годину. За нас то још увијек не представља проблем, јер имамо залихе. У посљедње вријеме нам се не јављају млади брачни парови који би уз помоћ стамбеног кредита покушали да ријеше стамбено питање. То јесте постао проблем, јер смо у овој години закључили само један кредит. Ми се надамо да ће репроматеријала бити довољно, јер, уколико се грађевински сектор заустави, то неминовно повлачи  прекид производње у бројним другим привредним дјелатностима”.
 
Жарка Трифунчевић за ,,Семберија инфо’’ каже да ово предузеће ускоро завршава изградњу два објекта са по четрдесет станова, а припремају се локацијски услови и прибављање грађевинских дозвола за још три нова објекта са по четрдесет стамбених јединица.
 
-Уколико се криза настави, неминовно ћемо сви морати почети прибјегавати закључивању предуговора, да бисмо на крају са купцима договорили коначну цијену. Ми за сада то с нашим купцима не радимо, јер се надамо да неће наступити неки ненормални скокови у цијенама репроматеријала током изградње већ започетих објеката. Занимљиво је да су најмање осцилације на овом тржишту забиљежене кад је у питању цијена цигле, односно грађевинског блока. Што је најважније за нас, потражња и продаја станова и даље је на завидном нивоу’’, каже на крају Жарка Трифуновић.
 
 Стан од 60 м2 од 120.000 до 140.000
 

Станови квадратуре до 60 КМ су међу најтраженијима, када су у питању млади брачни парови. За стан од шездесет до седамдесет квадрата треба припремити од 120.000 до 140.000 КМ. Некада је један члан породице могао подићи кредит, а сада и двије докторске плате не могу бити гаранција за куповину стана уз помоћ кредита од шездесетак квадрата, каже Жарка Трифунчевић.

(Семберија инфо)