ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“ :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“


 
Здравље грађана на првом мјесту
 
 Све вријеме, од почетка пандемије, Болница у Бијељини радила је и ради у пуном капацитету, а директор ове здравствене установе, професор др Златко Максимовић каже да је све вријеме, било довољно мјеста за све пацијенте.
 
-Много тога смо урадили у циљу што квалитеније здравствене заштите наших грађана. Направили смо корак напријед када је ријеч о заказивању на  специјалистичке и субспецијалистичке прегледе, гдје су чекања сведена на минимум, а све што је хитно, одмах се рјешава. На путу смо да ријешимо и чекање прегледа код кардиолога, на који се тренутно чека око мјесец дана, а у Поликлиници уведена је друга смјена за офталмолога, неуролога, радиолога, ендокринолога и реуматолога. Такође, смо увели новине у кардиологији, посебно у интервентној, гдје, ево већ годину дана, ангио сала ради 24 сата. За нешто мање од годину дана, урадили смо око 1.000 интервенција, односно коронографија са имплантацијом стента или не и око 200 акутних инфаркта“, рекао је за ,,Семберија инфо’’ професор др Максимовић.
 
Он је нагласио да су увели и обавезни бесплатни скрининг срца новорођеној дјеци у Болници, а формиран је и болнички педијатријски тим који функционише по свим принципима примарне здравствене заштите. Регистрација се обавља као и у домовима здравља, а сада ће моћи да се настави праћење раста и развоја дјеце и послије изласка из породилишта или након лијечења на одјељењу.

-У Болници се, такође, хирушка грана, ортопедија, убрзано развија. Увели смо нову процедуру, тачније, хиригију стопала и скочног зглоба. Хирургија је, такође, напредовала и код нас се ради највише лапараскопских операција. Само у посљедњих годину дана на хирургији је урађено око 4.000 операција, а напредак је евидентан и у офталмологији, гдје наши љекари самостално обављају операције катаракте најсавременијим ласерским методама. Све успјехе, Болница остварује уз помоћ својих запослених, којих је више од 600. Имамо 180 љекара, више од 100 специјалиста, више од 20 субспецијалиста, 18 универтзитетских професора који су ангажовани, а ту је и 320 медицинских сестара“, рекао је професор др Златко Максимовић.

Истакао је да Болница крупним корацима постиже резултате и да је план да се тренд настави у наредној години. Директор Максимовић је изразио захвалност оснивачу, односно Минисатрству здравља РС. Иначе, поред градског признања, Златне медаље „Кнез Иво од Семберије“, Болница ,,Свети Врачеви” и директор професор др Златко Максимовић добили су у Привредној комори Србије у Београду, признање ,,Оскар квалитета”, поводом обиљежавања Свјетског дана квалитета и Европске недјеље квалитета. Болници је припало највише признање ,,Шампион пословне изврсности’’, а директору професору др Златку Максимовићу признање ,,Лидер пословне изврсности за 2021. годину’’.
 Подсјећамо и да је Болница „Свети врачеви“, једина у БиХ увела стандард ИСО 9001.

-Ми не радимо да бисмо добијали награде и признања. Наше највеће награде су спасени животи наших пацијената. Међутим, лијеп је осјећај када неко примијети наш рад и вреднује рад институције, као и појединца. Овако велике награде нас обавезују да радимо још боље и посвећеније на задовољство свих корисника наших услуга”, каже професор  др Максимовић.
Он наглашава да га посебно радује чињеница да ће Болница, захваљујући разумијевању надлежних, набавити и магнетну резонанцу.
-Ово је изузетно значајно за нашу установу, општине које јој гравитирају, али и за шири регион, јер је обезбијеђено 1,7 милиона КМ за куповину магнетне резонанце. Магнетна резонанца коју имамо, стара је више од 11 година и у посљедње вријеме често је у квару, тако да ћемо овим повећати степен услуга“, каже за ,,Семберске новине’’ професор др Максимовић и најављује да ће и у наредној години, са својим сарадницима, чинити све да грађани имају услугу на највишем нивоу.
 
У честитки поводом предстојећих празника, професор др Максимовић свима је пожелио добро здравље и благостање.  

Семберија инфо