"ОРАО" УСПЈЕШНО ПОСЛУЈЕ, УПРКОС ПАНДЕМИЈИ :: Semberija INFO ::

 

"ОРАО" УСПЈЕШНО ПОСЛУЈЕ, УПРКОС ПАНДЕМИЈИ


Акционарско друштво за производњу и ремонт ,,Орао”, предузеће које је након рата преселило из Рајловца у Бијељину, у овој години обиљежиће 77 година рада и постојања. Пуних 27 година ово предузеће, са око 345 радника, успјешно послује у Бијељини.

На почетку разговора за ,,Семберске новине” директор  ,,Орла” Младен Стојановић, који се налази на челу до сада најмлађег руководства ,,Орла”,  истиче да се пандемија вируса корона негативно одразила на све сфере индустријског пословања, а посебно негативан траг оставила је у области ваздухопловства.

-Сретна околност за ,,Орао” је у томе што је ово предузеће у протеклих 77 година било пројектовано и оспособљено за потребе војног ваздухопловства. Ово предузеће је и основано за потребе обезбјеђења ресурса ваздухопловних мотора за тадашњу ЈНА, а тренутно је ослонац за обезбјеђење пловидбености ваздухоплова за потребе Војске Србије. Наша братска фирма, Ваздухопловни завод ,,Мома Станојловић” ради ремонт компоненти за ваздухоплове, али, не ради ремонт ваздухопловних мотора. То је примарно наш задатак и наша обавеза. Ми око педесет одсто прихода обезбјеђујемо кроз пословне уговоре са Војском Србије, поштујући све правне и нормативне акте. За сваки посао са Србијом обезбјеђујемо неопходне прописане дозволе. Све је транспарентно, јавно и у складу са законом. За осталих педесет одсто прихода се сналазимо, јер смо у међувремену изградили међусобно повјерење са иностраним купцима. Што се тиче ремонта ,,Випер” мотора, тренутно смо лидер у свијету. Радимо за потребе ратног ваздухопловства Индије, индиректно за потребе РВ Италије, али и ремонт мотора за потребе УАР. Радили смо раније за потребе РВ Перуа. Генерално, осим ,,Орла”  постоји мала и уска конкуренција у свијету, која није, како по нивоу опремљености, тако ни по  нивоуспремности,  конкурентна ,,Орлу” на свјетском тржишту, сем у Италији”.

Стојановић каже да, осим Радне јединице ,,Ремонт”, чија је примарна дјелатност ремонт  ваздухопловних мотора и компоненти за моторе, ,,Орао” је, за потребе Војске Србије,  укључен и у све елементе одржавања ваздухоплова.

Младен Стојановић

-У свим ваздухопловствима свијета, први и други степен одржавања раде корисници, док трећи степен обављају ремонтне организације. Тако је ,,Орао”, за потребе Војске Србије, потпуно укључен у првом, другом и трећем степену одржавања. Друга наша Радна јединица ,,Производња” производи резервне дијелове који су неопходни за извршење генералног ремонта, примарно за генерални ремонт мотора ,,Випер”. Осим тога, ова радна јединица израђује специјалне алате, уређаје који су неопходни као подршка у ремонтном процесу. С обзиром на то да капацитети Радне јединице ,,Производња” превазилазе потребе ремонта, ми смо све своје слободне капацитете у производњи ,,ставили на располагање” потребама других купаца. Те ,,друге” купце дијелимо, такође, на двије категорије, на оне из области ваздухопловства и “остале” купце из области аутоиндустрије и других области индустрије. Наш претежни циљ је да пронађемо довољно посла у ваздухопловној бранши, јер су у производњи за ваздухопловство пуно строжији критеријуми, користе се специфичнији материјали и технологије. Цијена рада је пуно већа и скупља него у било којој другој индустрији. Ми смо свјесни чињенице да немамо конкуренцију на просторима бивше Југославије и држимо се тога да нам је примарни циљ да опстанемо у ваздухопловству и да своја специфична знања и технологије примијенимо и у цивилном ваздухопловству. Имали смо раније успјешну сарадњу са реномираним свјетским компанијама. Производили смо резервне дијелове за велике фирме из цивилног сектора, међу којима је била и ,,Pratt&Whiney“ из Канаде, односно њихове радне јединице у Пољској. Тај процес имплементације производа је стандардизован и прецизан, јер је ријеч о комплексном тржишту. Само уз максимално поштовање квалитета и рокова, те уз повољну цијену можемо аплицирати за послове на том тржишту. До појаве пандемије вируса корона имали смо замах на том тржишту и стигли смо до значајних уговора, али је корона на цивилном ваздухопловном тржишту оставила велике посљедице, јер је скоро пола године авио - саобраћај био блокиран. С нестрпљењем ишчекујемо завршетак пандемије, како бисмо поново пронашли нове кооперанте у области цивилног ваздухопловства. Ми можемо опстати само повећањем прихода и сталном борбом на тржишту, односно проналажењем нових послова. Ова Управа мора открити сваку могућност и искористити сав потенцијал којим располажемо. Конкуренција у ауто – индустрији је велика, јер се стварају нови велики системи који претежно раде за ауто – индустрију, како у Србији, тако и у БиХ”, напомиње Стојановић.


 
Што се тиче треће Радне јединице ,,Лабораторија”, Стојановић каже да она има директни уговор са Републичким заводом за стандардизацију и метрологију.
 
-,,Орао” је један од оснивача тог завода и радио је на изради заклонске метрологије. До сада смо имали, условно говорећи, монопол у тој области. С обзиром да се законски оквири у Европској унији  мијењају и уводе се неки нови стандарди, да бисмо опстали у тој области, ми константно морамо бити у процесу стандардизације и увођења нових стандарда. Акредитовани смо као овлаштена метролошка лабораторија на нивоу Босне и Херцеговине и тренутно уводимо стандард 17.000 : 20”, каже Стојановић, истичући да ће ,,Орао” и убудуће бити лидер и  у овој области, рачунајући на  квалитет својих услуга.
 
У области смањења трошкова, директор Стојановић каже да је на почетку године било око 400 запослених радника, али је у међувремену осмишљен модус за рационализацију броја запослених, како би се смањили трошкови пословања. Израђен је програм социјалног збрињавања који подразумијева  одлазак у ,,стимулативну” пензију.
 
-Тренутно ,,Орао” има 345 радника. Ми ћемо након осам мјесеци осјетити бенефите тог смањења броја запослених. Сви који су отишли из ,,Орла”, отишли су с осмијехом на лицу, односно нико није оштећен”, каже Стојановић.
 


У међувремену је у радни однос примљено нових девет радника, машинских и електроинжењера, електромеханичара и машинских техничара.

Семберија инфо