У току вађење овогодишњег рода КРОМПИРА У ЈАЊИ: Приноси мањи за 20 до 30% :: Semberija INFO ::

 

У току вађење овогодишњег рода КРОМПИРА У ЈАЊИ: Приноси мањи за 20 до 30%


У Јањи је у току сезона вађења кромпира. Велике врућине су оставиле трага и на овогодишњи род ове културе. Према процјенама, принос кромпира ће у просјеку бити мањи за 20 до 30 процената у односу на прошлу годину.
 
Пољопривредници немоћно слијежу раменима. Каква је година добар је и род’’, кажу. Највећи дио посла око организације производње кромпира у Јањи и шире обавља задруга „Агрофармер“. У овој сезони њихови кооперанти су засијали 130 хектара кромпира за потребе двије фабрике - „Семберке“ из Јање и „Сребреничанке“.
 
-Прошле године смо имали просјечан принос од три до три и по тоне по дунуму кромпира. Ове године, на најбољим парцелама, нисмо извадили више од двије и по тоне. Покушавали смо током ових врућина и са заљевањем кромпира међутим, испоставило је се да због високих температура није било великог ефекта на сам род. Заливањем се само продужавао период вегетације биљке до, рачунали смо побољшања временских прилика. Али ето, таква је сезона. Надамо се помоћи Градске управе и Аграрног фонда како бисмо барем мало амортизовали посљедице овако лоше године“, рекао је Мујо Богаљевић, директор ОПЗ „Агрофармер“ из Јање.

Фабрике откупљивачи су задовољни квалитетом испорученог кромпира. Што се тиче сљедеће сезоне, „Семберка“ из Јање ће остати на овогодишњем обиму засијаних количина, док се за купца из Сребренице очекује повећање производње.

ОПЗ „Агрофармер“ сваке године иде напријед и прави искораке у правцу подршке домаћем аграру. Тако ће за сљедећу сезону, све потребне количине сјеменског кромпира умјесто из Европе купити са подручја Рогатице.                                       

Семберске новине - Семберија инфо - И.Гутић