Удружење пољопривредних произвођача „Села Семберије“: Све је мање младих пољопривредника :: Semberija INFO ::

 

Удружење пољопривредних произвођача „Села Семберије“: Све је мање младих пољопривредника


Удружење „Села Семберије“ основано је прије десет година са циљем побољшања живота пољопривредних произвођача. На почетку дјеловања удружење је окупљало око 300 пољопривредника да би се данас тај број преполовио.

Предсједник УПП „Села Семберије“ Бошко Радић истиче да је од тог броја у удружењу активно тек неких 25 до 30 пољопривредника. До данас су утицали на доношење бројних мјера подршке развоју пољопривредне производње које су доношене од стране Министарства пољопривреде Републике Српске и Аграрног фонда Града Бијељина.
 
У УПП „Села Семберије“ сматрају да је доласком Бориса Пашалића на мјесто министра пољопривреде аграр Републике Српске вишеструко профитирао. Уз бројне програме подршке пољопривредној производњи министар Пашалић је показао и висок ниво спремности на комуникацију са пољопривредницима на терену. Колико пута су били свједоци да су, због изостанка правовремене реакције надлежних у неким критичним ситуацијама настајале велике штете по саме пољопривреднике.  Уз сарадњу са министарством и Аграрним фондом Града Бијељина, све је мање таквих ситуација.
 
-Имамо проблем са малим пољопривредним газдинствима. Све их је мање. Актуелна су ова поскупљења, гориво је поскупило, ђубриво је поскупило, нема га се гдје ни купити... Истина, и цијена наших производа је расла, у првом реду мислим на пшеницу и кукуруз али тај раст не прати раст цијена репроматеријала. Људи губе морал. Већи постаје све већи, а мали постаје све мањи. Када смо оснивали ово удружење било је ту 20 до 30 младих пољопривредника који су покренули и носили рад цијелог удружења. Ја данас не видим такву групу младих пољопривредника“, каже предсједник Удружења Радић. На подручју Бијељине, прије неколико година само је пет пољопривредника имало регистровано комерцијално пољопривредно газдинство, на основу којег су уплаћивали порезе и доприносе према држави.
 
-Сада је тај број неупоредиво већи. Људи постају свјесни да не могу тражити од државе, а да јој заузврат ништа не дају. Са друге стране, држава би требала на нас, пољопривреднике гледати једнаким очима којима гледа и докторе, професоре, полицајце... Пољопривредна производња је неодржива без државних подстицаја! С тим да пољопривредник мора бити сигуран да ће тај подстицај бити исплаћен у унапријед договорено вријеме како би могао планирати своје пословање током сезоне.“, истакао је Радић уз напомену да је у претходном периоду урађено много на пољу аграра али да је још много простора за напредак.                   
 
 ПОДСТИЦАЈ

У 2021. години, поред подстицаја ресорног министарства, представници УПП „Села Семберије“ су се, у сарадњи са другим удружењима  изборили за подстицај на пшеницу у износу од два пфенинга по килограму, а које ће исплатити Аграрни фонд Града Бијељина.


Семберске новине - Семберија инфо - И. Гутић