НА ИМАЊУ РАЈЕ КОЈИЋА У ЦРЊЕЛОВУ :: Semberija INFO ::

 

НА ИМАЊУ РАЈЕ КОЈИЋА У ЦРЊЕЛОВУ


Друга берба раног краставца у вријеме короне

 На имању Раје Којића из Доњег Црњелова прије десетак дана, крајем марта, почела је берба раног крставца, друга берба у вријеме пандемије вируса корона. Рајо каже да овог прољећа обиљежава И скроман јубилеј, двадесет година година производње поврћа у пластеницима.

За Којиће је ово друга сезона производње раног поврћа у условима пандемије вируса корона. Друга сезона, ипак, протиче у нешто подношљивијим условима.

“У прошлој години су били затворени сви тржни центри, трговачке радње, ограничено кретање на пијацама. Гледано с те стране, ситуација је  нешто подношљивија. Међутим, из године у годину све је слабија продајна цијена раног поврћа, јер је израженија конкуренција. Увози се све више поврћа из других земаља, што има директан утицај на нашу домаћу производњу”, каже Рајо Којић, истичући да је рани краставац произвео на површини од око 4.200 м2 простора у пластеницима који се загријавају.

“Значајна су улагања у ову производњу. За загријавање пластеника користимо угаљ. Дежурства трају даноноћно, јер пећ за ложење не смијемо напуштати. Годишње ангажујем по осам сезонских радника, а помажу ми још син и супруга. Сезонски радници имају дневницу од 40 КМ и храну. Тренутно рани краставац на велико продајемо по 2,5, до 2,80 КМ. Ово су прве бербе и количински нису велике. Наберемо тону до тону и по краставца. Касније ће цијена пасти на једну КМ и испод марке. Зависно од тренутне потражње варира и продајна цијена”.
Којић се нада да ће од продаје раног краставца нешто и зарадити овог прољећа, истичући и то да су прошла златна времена за произвођаче поврћа.

“Приходи се смањују из године у годину. Осим раног краставца, производим и позни парадајз. Укупно под пластеницима имамо око 1,4 хектара”, каже Рајо Којић.

Семберија инфо