Традиционално окупљање мјештана Јање на Дрини: Вода носи све бриге и невоље :: Semberija INFO ::

 

Традиционално окупљање мјештана Јање на Дрини: Вода носи све бриге и невоље


Mјештани Јање, њихови пријатељи и рођаци из Бијељине, али и они који тренутно живе и раде у земљама ЕУ, упркос пандемији вируса корона, деветнаести пут су обиљежили почетак календарске године традиционалним првојануарским окупљањем на Дрини у Јањи. Жељама за добро здравље, прије свега, срећу и брз пословни опоравак након пандемије, обиљежен је старт 2021. године.
 
 Атлага Градашчевић, један од организатора овог занимљивог дружења, каже да су све епидемиолошке мјере испоштоване, да је контактирао комуналне инспекторе и обезбиједио неопходне услове за дружење.
 
- Недостају нам овакви сусрети, разговори, шале и смијех. Сваке године ловци и риболовци, људи добре воље, овдје испричају понеку нову анегдоту и шалу, присјетимо се добрих пријатеља с којима смо годинама на Дрини проводили најљепше тренутке. Ове године наше жеље и честитке углавном се односе на здравље и дуг живот”, каже Атлага Градашчевић.
 
Пензионер Амир Изић каже да је прије годину дана изградио викендицу на Дрини у Јањи и да сваки Слободан тренутак са унуцима проводи поред воде.
 
Отац, син и унук, три имењака, три Кенада Корајчевића, сваке године првог јануара долазе на Дрину. Син и четверогодишњи унук живе у Грацу, у Аустрији. Најстарији Кенад каже да је корона направила велике невоље људима, што се тиче посла и дружења, али да здравље увијек ставља на прво мјесто.
 
- Ко се не плаши, он на Дрину обавезно долази и у вријеме короне. Вода носи све бриге и невоље. Побиједићемо ми и ово зло”, каже најстарији Корајечевић.
 
Мевлудин Алагић (60) од првог сусрета, сваке године долази на ово окупљање, са домаћом погачом, сиром, кајмаком и ђаконијама из домаће кухиње. Каже да је корона на свим пољима уздрмала свијет, али, како рече, боримо се и надамо се бољим временима.

Семберске новине - ​Семберија инфо