ВАЊА МАНОЈЛОВИЋ – ЖЕНА КОЈОЈ НИШТА НИЈЕ ТЕШКО: СА ИСКРЕНОМ ЖЕЉОМ И СНАЖНОМ ВОЉОМ СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ :: Semberija INFO ::

 

ВАЊА МАНОЈЛОВИЋ – ЖЕНА КОЈОЈ НИШТА НИЈЕ ТЕШКО: СА ИСКРЕНОМ ЖЕЉОМ И СНАЖНОМ ВОЉОМ СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ


Вања Манојловић из Бијељине - јака и енергична жена којој ништа није тешко  да уради јер, како каже, посједује енергију и јаку вољу, воли живот и  живот посматра искључиво на позитиван начин
 
Вања ради од седамнаесте године, удала се када је имала 20 година и родила три сина, од којих је најстарији сада већ студент. Након рођења дјеце,  Вања је уписала и завршила студије на  Економском факултету,а тренутно ради у једној осигуравајућој кући. Члан је Удружења ликовних умјетника „Свети Лука“ и аутор многобројних слика.
 
-Не могу да кажем да се нешто посебно разликујем од других жена, једино што се у мом животу „крупне ствари“  нису дешавале неким устаљеним током. Наиме, ја сам се млада удала, са 20 година и млада добила дјецу. Негдје се то показало и као одлична ствар, јер младе особе су мање плашљиве и до одређене мјере и не­св­јесне саме одговорности и изазова које мајчинство носи. Најстарији син ми сада има 20 година, студент је, а ја сам још увијек релативно млада“, каже, кроз осмјех, Манојловићева.
 
Када је ријеч о радним на­ви­кама, Вања каже да их је стекла у раној младости, ради од седамнаесте године, те ис­тиче да је рођење три сина и мноштво обавеза око њих није спријечило да упише факултет и да га заврши.
 
-Одувијек сам радила, од ра­не младости. Једноставно, сматрам да човјек треба да ради и да ствара. Удала сам се млада, тако да факултет нисам успјела да завршим у младос­ти. Међутим, тај дио мене ми је недостајао и одлучила сам да се након рођења три сина посветим и студирању. Смат­рам да жена може да буде и мајка, али и да се оствари и на професионалном плану. Од­лазак на факултет, слушање предавања и учење за мене  је заиста представљало задовољство и уживање“, каже Манојловићева и наглашава да јој тада уопште није било тешко да усклади своје обавезе – да ради, брине о дјеци, обавља послове у кући, али и да студира.
 
- За све у животу је пресудно постојање жеље и воље. Све је у ставу, у енергији и окруже­њу које треба да буде такво да човјека инспирише и да га подстакне да извуче најбоље из себе“, истиче Вања Манојловић.
 
Сликање – велика  љубав
Вања ни данас није посвећена само једном сегменту у св­ом животу. Ова енергична и марљива жена, осим што ради у једној осигуравајућој кући и брине о породици, кући и дјеци,проналази времена и за свој умјетнички таленат, који је преточила у велики број слика које су, како каже, наишле на изузетно добре критике.
 

-Не волим за себе да кажем да сам умјетник, јер ипак та људска дјелатност захтијева и одређене школе и знања. Ја сам неко ко воли да ствара слике и ко, заиста, ужива у то­ме. Још у основној школи је, негдје, тај мој дар долазио до изражаја, па су често моји цртежи били хваљени и налазили су се на паноима“, објашњава Вања, која каже да је послије школе одустала од цртања, да би активније почела да се бави сликањем.
 
-Прије пар година сам као поклон једној дјевојци насли­кала коња, а затим фотографисала слику и објавила на Фејсбуку. Нисам могла да вје­­рујем колико је та слика иза­з­вала позитивних коментара, похвала, молби да наставим да се бавим сликањем. Послије тога сам и кренула активније да се бавим сликањем и могу да кажем да уживам у томе, а да су коментари заиста добри. Често се деси да ми се људи јаве и наруче да им нешто насликам. На моје велико задовољство, сви су заиста били презадовољни урађеним сликама“,  каже Вања Манојловић.
 
 
Вања је до сада имала четири изложбе, а од прије двије годинеје и члан Удружења ликовних умјетника „Свети Лука“.

„Највише волим да имам слободу у стварању. Не волим баш када имам рокове, временске. Некако је вријеме показало да су најбоље слике настајале спонтано и најчешће у тренуцима бијеса и љутње“, истиче Манојловићева.
 
Свој таленат Вања Манојловић је искористила и за рад на стаклу, а најчешће ради на чашама, са бојама за стакло.
 
-Велики број људи ми се јав­ља и жели да им урадим чаше за вјенчање, за поклон. Морам да напоменем да никада ни­сам урадила исте чаше више пута, свака је била посебна и урађенана другачији начин. Као и са сликама које ми наручују, најтеже је урадити када постоји рок и одређена тема“, каже Вања.
 
Животна филозофија – позитиван став и добра енергија
За ову свестрану жену ни хуманост није ништа страно, напротив, радо је поклањала своје слике како би се прикупила средства за особе којима је помоћ неопходна.
„У данашњем времену, таквом какво је, велики је број оних око нас којима је помоћ неопходна. Велики је број и нас који немамо превише, али многима и то наше мало много значи. Једноставно, не смијемо остати имуни на неке тешке судбине. Увијек треба да будемо захвални на свему што имамо и спремни да помогнемо колико можемо“, наглашава Манојловићева.
 
Када је ријеч о њеном животу, Вања каже да се све де­шавало спонтано те да је тако и најбоље јер, како каже, у животу не треба очекивати пуно.
 

-Велики проблем данас је то што људи превише очекују. Пуно очекују на послу, у браку, па ако то не добију разводе се, незадовољни су и очајни. У животу само треба бити ре­а­лан и радити на искориштавању потенцијала које посједујемо. Јако су битни и воља и позити­в­ност. Није добро када нам је све тешко и када нас све мрзи. И у кувању може да се пронађе задовољство. Ја своју креативну страну веома често и кроз кување испољавам“,  истиче Манојловићева.
 
Вања каже да је потпуно за­довољна својим животом и начином на који се он одвијао до сада, те истиче да су позитиван став и добра енергија нужни за „ход кроз живот“.

(АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА)
портал Семберија инфо