МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА МЕЂАШИ: КРЕНУЛО ЈЕ НАБОЉЕ :: Semberija INFO ::

 

МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА МЕЂАШИ: КРЕНУЛО ЈЕ НАБОЉЕ


Иако је смјештена непосредно уз ријеку Дрину, Мјесна заједница Међаши није забиљежила веће штете у поплавама из 2010. и 2014. године. У овом семберском селу тренутно живи око 900 становника у 300 домаћинстава, која се углавном баве ратарском и сточарском производњом.


Горан Легиновић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Међаши каже  село има двије продавнице мјешовите робе, пољопривредну апотеку, два фудбалска клуба, ФК „Колектив Међаши“, основан давне 1925. године и ФК „Међаши“, који је формиран у 2003. години. Село има Подручну школу „Петар Кочић“ са тридесетак ђака, а познато је и по Дјечијој амбасади „Међаши“, у којој се налази и Кућа дјеце свијета.
 
- У селу имамо два фудбалска клуба, али, немамо свој дом културе. Стари објекат, грађен послије Другог свјетског рата, није више за употребу. Због тога немамо ни културно – умјетничко друштво, јер нам недостаје простор за пробе. Свјесни смо чињенице да је изградња дома скупа инвестиција и да за ту намјену нема средстава у градском буџету“, каже Легиновић, истичући и то да Међаши имају комплетирану јавну расвјету и већину асфалтираних улица. Ипак, већина тих улица, асфалтираних прије двадесетак и више година, већ сада је зрела за пресвлачење новог слоја асфалта.
 

Међутим, и то је велика инвестиција. Легиновић каже да мјештани не могу прикупити неопходна средства за улага­ња у нову инфраструктуру, та­ко да сада влада својеврсни „статус кво“ на релацији град – село.
 
Да није све баш у непроми­јењеном стању показује при­мјер школе у Међашима.

 

Наставница Милена Марковић, која  већ 24 године учи и васпитава ученике у Подручној школи „Петар Кочић“ и која се припрема за скори одлазак у пензију, сјећа се да је прије пет година у први разред уписана само једна ученица, маја Мијатовић, а већ у овој школској години први разред похађа дванаест  ђака првака.
 
-Мало је живнуло, кренуло је набоље. Имамо тридесетак ђака у пет одјељења, од првог до петог разреда. Прије четири го­дине имали смо већ четири првачића, па њих шесторо, па седморо, а сада дванаес­то­ро. У школи сада имамо и централно гријање. Ту су нам помогли мјештани и адвокат Душко Томић, који је донирао пет хиљада КМ. Обећао нам је и столарију за школу. Можемо само свима да захвалимо на том великодушном и хуманом гесту“, каже наставница Милена.
 
И док нас је она упознавала са школом и ђацима, наставница Сања Васковић, која већ 15 година ради у овој школи, окупила је све ђаке на школском игралишту, припреми­в­ши их за фотографисање. Да имају још једну школску успомену.

Милорад Тимић, потпред­сједник Савјета Мјесне заједнице Међаши причао је о не­искориштеној шанси са село, која се зове Дјечија амбасада, али и о томе како је село морало продати фудбалско игралиште општини, како би се ријешили имовинско – правни односи за приватно земљиште које је искориштено за изградњу нове цркве.

 

- Идеја са Дјечијом амбасадом је изузетно занимљива. Многе улице добиле су називе по познатим државама и континентима, а обећано нам је да ће те државе донирати новац за уређење фасада на кућама и на комплетно уређење села. Та иницијатива је својевремено прошла на збору грађана, али није добила одобрење у општини“, прича Милорад Тимић.

АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА