МОДНА КОНФЕКЦИЈА „КРИСТИН МОД“ ЛОПАРЕ: ИЗ ЛОПАРА ПРАВО У ПАРИЗ :: Semberija INFO ::

 

МОДНА КОНФЕКЦИЈА „КРИСТИН МОД“ ЛОПАРЕ: ИЗ ЛОПАРА ПРАВО У ПАРИЗ


Радници Модне конфекције „Кристин Мод“ из Лопара, њих шездесет и троје, ових дана раде пуном паром за познате европске модне куће и кооперанте, већ годинама за „Тара Јармон“ и ,,Антонеле”, однедавно за „Bash“ и „Карол“. У овом предузећу заједно и успјешно већ годинама раде радници из Лопара, Угљевика, Теочака и Челића.
Обрадин Божић, замјеник директора у овом конфекцијском погону који израђује женску конфекцију, каже за портал Семберија инфо да двадесетак година послује овај погон у Лопарама, док он лично, који је провео цијели радни вијек у текстилној индустрији, са власником предузећа „Кристин мод“ Ратком Саковићем, који живи у Паризу, успјешно сарађује већ тридесетак година.
 

Обрадин Божић, замјеник директора

- Израђујемо такозвану ,,средњу и тешку” женску конфекцију, сукње, панталоне, капуте, мантиле, блејзере, комплетан женски програм.  Ови послови класификују се као дорада, али су, уствари, у питању лон послови. Све што се овдје произведе, извози се у Париз. С обзиром на то да смо остварили одређени заостатак у реализацији посла и да посла има пуно, договорили смо да у октобру радимо до 16 сати, умјесто до 15 сати сваког дана. Прерасподјела радног времена ради се уз сагласност свих запослених. Увијек имамо десетак радница на боловању, јер овдје углавном ради женска радна снага. У протеклих неколико мјесеци значајније су повећане и плате радника. Имамо раднике који зараде и до 800 КМ мјесечно. Нема радника који има плату мању од 650 радника. Повећањем продуктивности могу се повећавати и плате. Радници су задовољни платама, а редовно уплаћујемо и доприносе”. 
 
Божић за портал Семберија инфо каже да је на овом тржишту већ годинама евидентан проблем недостатка одговарајуће радне снаге, како у текстилној бранши, тако и у транспорту, металској индустрији.
 
-Све мање младих људи је заинтересовано за овај посао. Код нас је конкурс стално отворен за нове раднике. Сарађујемо са бироима за запошљавање у Бијељини, Угљевику, Лопарама, Челићу и Теочаку. Мали је прилив нових радника. Ових дана очекујемо да ћемо запослити три до четири нова радника“, каже Обрадин Божић, истичући да годину и више дана треба обучавати новог радника за посао и тај трошак пада на терет послодавца.
 


-Када бисмо имали још шездесетак радника, могли бисмо их запослити у постојећим капацитетима. За то постоји и простор и опрема. Радници имају обезбијеђен топли оброк и превоз до мјеста становања. Више од тога у овој бранши не може се остварити ни у другим државама региона”, истиче за  портал Семберија инфо Божић.

портал Семберија инфо