АТЛЕТИЧАРКА ЕМА КОВАЧ, ПРВАКИЊА У СВОМ УЗРАСТУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И БИХ :: Semberija INFO ::

 

АТЛЕТИЧАРКА ЕМА КОВАЧ, ПРВАКИЊА У СВОМ УЗРАСТУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И БИХ


Једанаестогодишња Ема Ковач, ученица шестог разреда ОШ ,,Кнез Иво од Семберије“, већ двије године тренира атлетику, а вриједан и марљив труд на редовним тренинзима доноси сјајне резултате на такмичењима школског узраста. Ема је двострука првакиња БиХ и трострука првакиња Републике Српске у својој узрасној категорији.
Тренинге одржава на Градском стадиону и у Градском парку под стручним надзором тренера Миодрага Марјановића и Живорада Секулића.

-Мој први контакт с атлетиком је био још док сам похађала вртић ,,Драган и Зоран“. Са пет година, на Малој олимпијади у Брчком, освојила сам прво мјесто, а такмичила сам се, иако сам тај дан имала повишену температуру. Кад сам кренула у основну школу, за атлетику мог узраста није било организовано тренирање, па сам молила родитеље да пронађу гдје могу да трчим. Моји родитељи су видјели колико имам смисла за овај спорт који се мени допао, па сам прије двије године почела активно да тренирам у Атлетском клубу ,,Академац“.  Уклопила сам се и јако ми је лијепо’’, појашњава Ема Ковач како је почело њено бављење атлетиком.

Ема остварује одличне резултате, те показује огроман атлетски потенцијал. Успјеси које је постигла су фасцинантни, јер тешко је пронаћи неког ко је у тако кратком периоду и у толико различитих дисциплина, у својој узрасној категорији, најбољи.
 
Свако такмичење бољи резултат

С обзиром на то да се још увијек такмичи у конкуренцији до 12 година, тзв. цицибанке, Ема је у прилици да сваким такмичењем побољша своје резултате у свим дисциплинама у којима се такмичи, а то су дисциплине на 60, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 800 и 1.000 метара.  А, све бољи резултати су очевидни. 


На првој трци, а била је то трка сјећања у Бијељини, трка ,,Споменко Гостић 2018“, одржана 25. марта прошле године, освојила је треће мјесто у дисциплини на 200 метара. Услиједила је ,,Видовданска улична трка“ у Брчком, гдје је на 200 метара освојила треће мјесто, али само седам дана послије у тој дисциплини, на ,,Алфа уличној трци“ у Модричи, осваја прву златну медаљу. На међународном ,,Љетњем митингу пријатељства“ у Сремској Митровици осваја друго мјесто у дисциплини на 300 метара, а осмог септембра 2018., на ,,Првенству Републике Српске за цицибанке“, које је одржано у Бања Луци, осваја прво мјесто и титулу првакиње РС у дисциплини на 600 метара. Услиједила је трка у Власеници, гдје осваја друго мјесто на 200 метара, а на ,,18. Опен Новог Сада“, међународном атлетском митингу, истрчала је најбоље вријеме и освојила злато. У Шапцу је, на 20. кросу РТС-а, у дисциплини на 500 метара освојила четврто мјесто, а на ,,Јесењем кросу партизана“ у Београду дотрчала је до трећег мјеста у дисциплини на 400 метара.  У фебруару 2019. године, на ,,Белом кросу“ у Београду, који је одржан по 52. пут, трчи на 1.000 метара и са овог кроса, по први пут, у наш града доноси златну медаљу и пехар. У Брчком је 16. марта одржано првенство БиХ и РС у кросу, гдје у најтежој дисцилини на 1.000 метара осваја двоструку титулу првакиње БиХ и РС. Услиједио је одлазак на ,,39. Отворени крос Срема“ гдје у трци на 500 метара осваја друго мјесто, а затим наступа у Читлуку, на отвореном првенству БиХ гдје је у дисциплини на 600 метара освојила прво мјесто и титулу првакиње БиХ. Најбржа је била и у Зворнику у дисциплини на 150 метара, као и на републичком такмичењу гдје је са старијом узрасном категоријом за млађе пионирке освојила прво мјесто и титулу првакиње РС у дисциплини на 600 метара, са обореним рекордом БиХ (1.46“), што је уједно и најбоље остварено вријеме у овој години у региону. На ,,Видовданској трци“ у Брчком на 200 метара ове године била је најбржа, а у истој дисциплини најбржа је била и у Модричи, а златну медаљу је освојила и у Горажду у дисциплини на 500 метара. 

-Посљењих осам дана освојила сам четири златне медаље, а трчала сам у Крупњу у Србији, те у Власеници и Бања Луци’’, додаје ова млада спорташица која посједује изузетан таленат. Ема је потенцијал  бх. атлетике и атлетике РС и пред њом је свијетла атлетска будућност.

Треба истаћи да осим изузетних спортских достигнућа, ова дјевојчица је и одлична ученица. Уз све тренинге Ема Ковач, те школске обавезе које извршава на вријеме и с великом вољом похађа школу страних језика, те може бити узор свим својим вршњацима.

портал Семберија инфо