ПРВИ ЛЕТ ВАЗДУШНИМ БРОДОМ ГРОФА ЦЕПЕЛИНА :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ЛЕТ ВАЗДУШНИМ БРОДОМ ГРОФА ЦЕПЕЛИНА


Дана другог јула 1900. године изведен је први успјешни лет ваздушним бродом (цепелином), а лет је трајао 18 минута.

Радило се о ваздушном броду имена Цепелин ЛЗ 1, који је произвела компанија њемачког грофа Фердинанда фон Цепелина. Лет је изведен над површином Боденског језера код града Фридрихсхафена на југу Њемачке.
(Тим језером пролази и њемачко-швајцарска граница).

Модел ЛЗ 1 био је дуг 128 метара, а запремина му је износила око 11.300 кубних метара. Покретала су га два четвороцилиндрична мотора хлађена водом, сваки с по 14,2 коњских снага. Један мотор се налазио сприједа, а други на задњем дијелу ваздушног брода.

На првом лету ваздушним бродом је управљао Ханс Барч фон Зигсфелд, који је у њемачкој војсци имао чин капетана. Летилица с пет чланова посаде досегла је висину од око 400 метара и прелетјела је неколико километара за 18 минута, уз максималну брзину од 27 километара на час. Међутим, дошло је до проблема са системом управљања па је изведено присилно слијетање. Споменути град Фриедрихсхафен припадао је у то вријеме Краљевству Виртемберг, које је било у саставу Њемачког Царства.

Гроф Фердинанд фон Цепелин био је поданик виртембершког краља, а у тој је држави имао и чин генерала. Иако први лет модела ЛЗ 1 није био савршено успјешан, виртембершки краљ наставио је да подржава  грофа фон Цепелина, који је до тада био прилично  исцрпио своја средства.

У Виртембергу је организована лутрија за скупљање средстава којима је гроф затим наставио развој својих летилица. Успјех је на крају доиста дошао, а по грофу Цепелину име цепелин постало је синоним за ваздушне бродове.

Семберија инфо