Дан посвећен Дунаву :: Semberija INFO ::

 

Дан посвећен Дунаву


Данас се обиљежава Међународни дан Дунава. Дунав је иза Волге друга најдужа и водом најбогатија ријека у Европској унији. Он је кроз историју увијек био важан међународни пловни пут.

Ријека Дунав тече кроз или чини границу ових држава од извора према ушћу, а то су: Њемачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Бугарска, Румунија, Модлавија и Украјина, а у ријечни слив Дунава спадају и Италија, Пољска, Швајцарска, Чешка, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Албанија.



Република Хрватска је једна од првих држава која је подржала идеју заштите ријеке Дунав, тиме што је потписала Конвенцију о сарадњи на заштити и одрживој употреби ријеке Дунав. Велики дио Подунавља уврштен је у еколошку мрежу Натура 2000. 

Дунав, цијелом дужином свога тока, обилује низом туристчких драгуља и атракција које привлаче туристе широм свијета. Намјера је да се његове љепоте још више промовишу. У том смислу посљедњих година проводи се читав низ активности, а и у циљу унапређења управљања овим подручјем. 

Дан посвећен Дунаву обиљежава се низом пригодних еколошких, туристичких  и спортских манифестација.