БИЦИКЛ ЈЕ УВИЈЕК БИО ВИШЕ ОД ПРЕВОЗНОГ СРЕДСТВА :: Semberija INFO ::

 

БИЦИКЛ ЈЕ УВИЈЕК БИО ВИШЕ ОД ПРЕВОЗНОГ СРЕДСТВА


Бицикл је од самог настанка до данас остао феномен, начин превоза који је увијек у тренду. Неисцрпна је инспирација многих уметника, истраживача и научника.

У прољеће 2018. године  Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 3. јуни Свјетским даном бицикла, када је амбасадорка Туркменистана Аксолтан Атајева представила нацрт Генералној скупштини уз подршку 56 земаља.

,,Бициклистичком“ резолуцијом све државе су позване да обиљежавају, промовишу и сарађују на обиљежавању Међународног дана бицикла и да бициклу посвете пажњу у развојним стратегијама и укључе га у међународне, регионалне, националне и локалне развојне политике и програме.

Резолуцијом која је усвојена 2018. године истичу се предности бицикла као “једноставног, поузданог, доступног, чистог и еколошки одрживог начина превоза, те признање бициклу као средству развоја, подстицања креативности и друштвене укључености због омогућавања приступа образовању, здрављу и спорту“.

Не постоји мјесто на планети гдје се бицикл не користи. У многим земљама је дио традиције и културе. 
Бицикл данас није само задовољство, него постаје и потреба. Вожња бицикла је добра за нашу кондицију и здравље, а са еколошког аспекта прихватљив је начин превоза.

Семберија инфо (М. Решидовић)