ЧАРОЛИЈА ЛАБУДОВОГ ЈЕЗЕРА :: Semberija INFO ::

 

ЧАРОЛИЈА ЛАБУДОВОГ ЈЕЗЕРА


,,Лабудово језеро“ вјероватно је најпознатији балет на свијету. Довољно је само споменути балет и одмах помислимо на ,,Лабудово језеро“. Овај балет прича је о добру и злу, за коју је великан руског романтизма Петар Илич Чајковски створио незаборавну музику.
 
Ова чаробна, романтична бајка не престаје да одушевљава генерације широм свијета, а прича је то о принцези Одети, коју је зли чаробњак претворио у лабудицу, и принцу Зигфриду ком чаробњак покушава подметнути своју кћерку Одилу за жену.
 
За сваки балетни ансамбл ,,Лабудово језеро“ представља изузетан репертоар, тражи перфекцију и напор, а улога Бијелог лабуда, Одете, сматра се врхумцем у каријери сваке класичне балерине.
 
Живот ,,Лабудовог језера“ почео је 4. марта 1877. године  у московском Бољшој театру. Овај фантастични балет, обожаван и незаобилазан на репертоарима великих позоришта, испуњен занимљивим ликовима, дјевојкама- лабудовима, принчевима и злим чудовиштима, прича своју причу кроз четири чина.
 
,,Лабудово језеро“, балет који се данас сматра најбољим остварењем Петра Илича Чајковског, упркос величанственој музици коју су критичари веома хвалили, није дочекан аплаузом приликом свох првог извођења. Сам композитор, Чајковски, који је писао балет по наруџби Московске управе царских позоришта, у писму пријатељу Римском- Корсакову  пише: ,,...прихватио сам тај посао и зато што већ дуже желим да се окушам у тој музичкој врсти...“.
 
Као главни разлог неуспјеха премијерног извођења балета сматра се досадна и незаинтересована кореографија.
 
Године 1895., када је ,,Лабуђе језеро“ изведено у Мариинском позоришту, у новом је приступу добило признање какво и заслужује.  Нажалост, представа се одвијала тек након смрти Чајковског.
 
Током година занимање за ,,Лабудово језеро“ не опада, већ само расте. Балет обилази свијет у безброј издања, међусобно се разликујући по детаљима на позорници и ауторском имену на постеру.
 
портал Семберија инфо (М. Решидовић)