Српски војвода који је од срамоте вратио пензију :: Semberija INFO ::

 

Српски војвода који је од срамоте вратио пензију


Војвода Степа Степановић је у дуго заслужену пензију отишао двије године послије величанственог пробоја Солунског фронта и краја Првог свјетског рата. Осим породичне куће у Кумодражу гдје су му браћа живјела и бавила се земљорадњом, војвода није посједовао никакву другу имовину.

Одбивши многе поклоне и привилегије, по пензионисању је живио у кући свог таста Веселина Милановића у Чачку.

Савременици су забиљежили да Степа Степановић није трпио било какве повластице. Живио је и радио под паролом “отаџбини се даје све, а од ње се не узима ништа”. Онда можда ни не чуди прича о војводиној првој пензији коју су забиљежиле тадашње новине!

Није примио прву пензију

Када је поштар дошао да му уручи његову прву пензију, војвода га је једноставно послао назад са наредбом да се пензија смањи јер је - превелика.

Шта се заправо догодило?

Као српском војводи и истакнутом ратнику у свим дотадашњим ратовима, Степи Степановићу је припала државна пензија у вриједности од 3.000 тадашњих динара.

“Мангупи! Мангупи! Хоће да упропасте државу! Враћај паре, момче! Нека бар преполове, шта би с толиким парама” забиљежено је да је рекао Степа Степановић и послао натраг збуњеног поштара.

Три хиљаде динара је у то вријеме била велика сума. На примјер, за хиљаду динара је могао да се купи пар најбољих волова, а за један динар седам јаја.

И тако је војвода вратио пензију. Сматрао је да му толика сума не приличи. Примио ју је тек када су је преполовили.

Полазите напред

До краја живота је живио као скроман човјек. Сам је за живота подигао себи гробницу на чачанском гробљу, супрузи оставио новац за трошкове погреба, припремио себи униформу, обући и ордење са којим ће га сахранити, пише Историјски забавник.

Војвода Степа Степановић је умро 27. априла 1929. године. Кажу да је посљедње што је рекао било: “Полазите напред”.

istorijskizabavnik.rs / glassrspke.com