ЖИЛ ВЕРН - ВЈЕЧИТИ ПУТНИК :: Semberija INFO ::

 

ЖИЛ ВЕРН - ВЈЕЧИТИ ПУТНИК


Жил Верн рођен је 8. фебруара 1892. године у Нанту, а умро је 24. марта 1905. године у Амијену. Био је француски писац романа за дјецу и одрасле, те пионир новог жанра- научне фантастике. У тридесетак година активног списатељског рада објавио је 64 романа и 10 збирки прича.

Своје романе називао је “ изузетна путовања” и међу њима се, поред авантуристичких догодовштина у егзотичним дијеловима земаљске кугле, налазе и дјела чији је заплет базиран на развоју одређених техничких изума. Наиме, Верн је пажљиво пратио стручне часописе и налазио идеје за одређене машине или индустријске производе, те на њима базирао заплете својих романа.

Комбиновањем научне подлоге и сваковрсних вратоломија Верн је стварао допадљиве садржаје намијењене широкој публици, од дјеце школског узраста до озбиљних читалаца.

Жил Верн је имао 35 година кад му је први роман, ,,Пет недеља у балону“, објављен јануара 1863. године. Књига је имала бриљантан успјех.



Мада га бије глас да је заговорник будућег техницистичког раја, што и јесте очито у добром дијелу његових романа, Верн није увијек био безрезервни оптимиста. У његовим заплетима  могу се пронаћи и тамнији тонови, мада су они углавном маргинални.

Најмрачнији Вернов роман свакако је “Париз у 20. вијеку”. У њему описује мноштво изума који данас заиста функционишу, али и предвиђа духовно осиромашење и отуђење житеља модерних мегалополиса.

Технолошки развој друштва потврдио је али, још чешће, порекао Вернове замисли, тако да највећи број његових “изузетних путовања” дјелује крајње наивно, те се данас читају једино као занимљива и забавна авантуристичка литература, због чега се Жил Верн најчешће сврстава међу писце за дјецу и омладину.

Међу најзанимљивије и најчитаније његове научно-фантастичне романе спадају “Путовање у средиште Земље”, “Од Земље до Мјесеца” и наставак “Око Мјесеца”, “20.000 миља под морем” и наставак “Тајанствено острво”, “Робир освајач” и наставак “Господар свијета”, “Парна кућа”, “Ледена сфинга”, те “Село у ваздуху”.

портал Семберија инфо (М. Решидовић)