КАКО ЈЕ НАСТАЛА ИДЕЈА ЗА ФЕЈСБУК? :: Semberija INFO ::

 

КАКО ЈЕ НАСТАЛА ИДЕЈА ЗА ФЕЈСБУК?


Дана 4. фебруара 2004. године харвардски студент Марк Цукерберг (Марк Зуцкерберг) покренуо wеб-страницу тхефацебоок.цом (касније је тхе избачено из имена). Ријеч фејсбук тада је у САД-у значила књигу са сликама и подацима о студентима коју су универзитетске службе издавале обично на почетку наставне године, како би својим студентима олакшали међусобно упознавање.

Цукербергова намјера била је да направи он-лајн фејсбук за Харвард, јер је био фрустриран чињеницом да универзитетски службеници то већ и сами нису направили. Његова је страница постала изразито популарна на Харварду – у првих мјесец дана више од половине студената већ је било учлањено на њу. Зато је Цукерберг након два мјесеца проширио концепт на Станфорд, Цолумбиу и Yале, а касније и на остале америчке универзитете.

Кад је идеја досегнула национални ниво, Цукерберг је напустио Харвард и почео се бавити Фејсбуком као правим послом. Направио је верзију намијењену америчким средњим школама, а касније је проширио концепт и на запосленике неких компанија. Коначно, у септембру 2006. године Фејсбук је постао доступан свима који су старији од 13 година и с важећом е-маил адресом.

Године 2008. Цукерберг је постао најмлађи свјетски доларски милијардер. Фејсбук је 2010. године по броју посјета надмашио чак и Гоогле. Данас се Цукербергово богатство процјењује на 76 милијарди долара.