ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА МОЧВАРА: ГДЈЕ НЕСТАЈУ НАШЕ МОЧВАРЕ? :: Semberija INFO ::

 

ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА МОЧВАРА: ГДЈЕ НЕСТАЈУ НАШЕ МОЧВАРЕ?


Поводом Свјетског дана мочвара, који се обиљежава 2. фебруара, скреће се пажња на важност очувања и обнову мочвара, али и других влажних станишта попут ријека, језера, тресетишта, изнимно важних за природу и људе.
Адриа, свјетска организација за заштиту природе, је, уочи обиљежавања Свјетског дана мочвара, у Сарајеву организовала конференцију за медије. С обзиром да је 2020. година посвећена очувању биолошке разноликости, то је и тема овогодишњег дана мочвара којом се жели скренути пажња на изнимну важност мочварних станишта за природу и људе.

И док се у јеку климатске кризе, тресетишта, мочваре, баре и остала влажна станишта препознају као битан фактор у смањењу онечишћења, повећању сигурности од суша и ублажавању посљедица климатских промјена, у БиХ она се и даље девастирају и исушују. Такав је случај и са Хутовим блатом и Ливањским пољем, два јединствена природна феномена од важног националног, али и међународног значаја, који нестају под притиском развоја хидроелектрана и захвата на њиховим водотоковима.

„БиХ је потписница Рамсарске конвенције о заштити мочварних станишта, чиме се обавезала на својој територији идентификовати и заштитити мочварна станишта од међународне важности. До данас су препозната свега три таква станишта у БиХ: Бардача, Хутово блато и Ливањско поље. Упркос томе, сва три подручја угрожена су и сваким даном све више нестају. Надлежне власти континуирано пропуштају дјеловати како би зауставили деградацију ових подручја, допуштајући настављање процеса који су до тога довели“, објашњавају из WWФ Адрије.

Дуго су ова подручја била занемаривана у БиХ, и од стране јавности и од стране власти, што је погодовало њиховој девастацији. Стога је важно да прије свега локално становништво, али и надлежне власти, препознају њихову важност за осигуравање стабилности у неизвјесним временима која су испред нас, а која ће бити обиљежена климатским промјенама. Исто тако, потребно је препознати и потенцијал мочварних подручја за развој локалних заједница у виду одрживог еколошког и рекреативног туризма.

„Данас смо све свјеснији важности које мочваре имају за сав живи свијет на Земљи. Давно су престале бити извори болести и зараза, те је вријеме да прихватимо чињеницу како од очуваних мочвара и других влажних станишта сви имамо корист. И природа и људи. Заштита, обнова и одговорно кориштење ових станишта кључ је за очување биолошке разноликости, развој локалних потенцијала и стабилност планета“, закључују из WWФ Адрије.

О важностима мочвара, бара и других влажних станишта у Семберији и њиховом очувању говоре бројни еколози. Међу њима је и Еколошко удружење ,,Еко-пут'' из Бијељине.

портал Семберија инфо