КОЦКА ЈЕ БАЧЕНА! :: Semberija INFO ::

 

КОЦКА ЈЕ БАЧЕНА!


,,Коцка је бачена“ је један од најпознатијих цитата у историји човјечанства који и данас значи донијети неку ризичну одлуку након које нема повратка.
 
Реченицу ,,Коцка је бачена“ ( лат. ,,Алеа иацта ест“) изговорио је славни римски војсковођа, истакнути политичар, говорник и писац Гај Јулије Цезар 10. јануара 49. године прије нове ере, те прешао ријеку Рубикон, одлучивши да са својим вјерним легионарима крене у поход на Рим и преузме власт.
 
Рубикон је била ријека у сјеверној Италији од које, јужно, ниједан римски војсковођа није смио повести војску, а такав пропис био је намијењен заштити Рима. Пријећи је под оружјем значило је сврставање у отворене непријатеље Римске Републике.
 
Када је Цезару, који је у то вријеме био на гласу као најспособнији римски војсковођа,  истекао петогодишњи рок проконзула, 50. године прије нове ере,  Сенат га је позвао да се појави сам у Риму, а да прије тога распусти војску. Цезар је знао да ће у Риму бити беспомоћан без имунитета као конзул или ако нема залеђе које му доноси команда над легијама, те је одбио наредбу Сената и 10. јануара 49. године прије нове ере са својом 13. легијом прешао ријеку Рубикон.
 

Рубикон је била гранична ријека између Галије и Италије, а њеним преласком, по римском закону, и Цезар и његови легионари аутоматски су осуђени на смрт. Међутим, како су многи сенатори побјегли из Рима, казна никада није извршена, а Цезар је уз помоћ својих вјерних легионара и бројних присталица брзо освојио Рим.
 
Сенату није преостало ништа друго него да Јулија Цезара прогласи диктатором на десет година. Слављен попут божанства, Цезар је имао само четири године да ојача своју власт- убили су га републиканци да би спасили Републику, али је у новом грађанском рату дошло до оног што они који су ковали уроту против Цезара никако нису жељели- дошло је до успостављања царства.

портал Семберија инфо (М.Решидовић)