55 ГОДИНА СТИФТУНГ WАРЕНТЕСТ-А: КОМПАС У ПОТРОШАЧКОЈ ЏУНГЛИ :: Semberija INFO ::

 

55 ГОДИНА СТИФТУНГ WАРЕНТЕСТ-А: КОМПАС У ПОТРОШАЧКОЈ ЏУНГЛИ


,,Купци су на губитку због пуно разлога, а асортиман роба расте из дана у дан“, наведено је у уводном тексту првог броја ,,Стифтунг Wарентест“ из 1966. године, о чијем оснивању је одлучила Савезна влада Њемачке 16. септембра 1964. године. Оснивање државне институције требало је да пружи потрошачима чињенице и прије свега независне податке који би им послужили као водич на тржишту.
 
Након вишегодишњих расправа и владине декларације  савезног канцелара Конрада Аденауера у Њемачкој је, са сједиштем у Берлину, 4. децембра 1964. године основана Организација за испитивање производа ( Стифтунг Wарентест).  

Објективна, независна и компетентна, тако се од оснивања до данас оцјењује организација Стифтунг Wарентест. То је водећа њемачка организација за испитивање квалитета производа, а сматра се водећом и у Европи.
 
Стифтунф Wарентест је својим компаративним тестовима придонио високом стандарду квалитета производа и услуга у Њемачкој. Компетентно и предано преузела је друштвено-политичку и потрошачку политику.  
 
Ова организација годишње проводи више од 200 испитивања производа и услуга из готово сваког подручја свакодневног живота, а оцјене које даје су према шеми школских оцјена у Њемачкој:
  • 0.5 – 1.5: врло добро
  • 1.6 – 2.5: добро
  • 2.6 – 3.5: задовољавајуће
  • 3.6 – 4.5: довољно
  • 4.6 – 5.5: недовољно
Стифтунг Wарентест запошљава истраживаче тржишта и научнике, а сваки истраживачки пројекат  Управни одбор  провјерава да ли је у складу са статутима, а о пројектима се расправља у савјетодавном одбору у ком су представници потрошача и независни стручњаци.
 
Узорци за тестирање узимају се анонимно у трговини, а резултате објављују у својим публикацијама.
У процјени производа, осим објективних функција, оцјењују се и употребна вриједност, утицај на околиш, упутства за кориснике, утицај на здравље...
 
Будући да Стифтунг Wарентест најпознатија организација за процјену квалитета у Европи, њена оцјена има велики утицај на потрошаче. Од 1979. године организују и такмичења за школарце како би међу младима развили критички однос према куповини производа, услуга и рекламама. 
 
портал Семберија инфо (М. Решидовић)