Зашто су стари Грци мијешали вино са морском водом? :: Semberija INFO ::

 

Зашто су стари Грци мијешали вино са морском водом?


Мијешање вина и морске воде данас може звучати непривлачно, али то је пракса производње вина која сеже још из античке Грчке, а касније су је усвојили Римљани. Морска вода даје вину необичан салинитет који се мијеша са слаткоћом грожђа и даје деликатан укус, док истовремено вино дуже чува. Штавише, могло би се рећи да како прстохват соли побољшава укус готово свих намирница, то исто чини и за чашу вина. Конкретна пракса се прати кроз вијекове, иако је данас само неколико винара који је прате.

Античка Грчка је имала дугу традицију производње вина, испијања вина и продаје вина захваљујући својој идеалној сунчаној клими, каменитом терену и историји поморске трговине. Стари Грци су вино пили мијешајући га са водом, обично у односу 1:3 (један дио вина на три дијела воде). Имали су посебне посуде за мијешање и хлађење зване либације. Пијење вина које није помијешано са водом сматрало се варварским. Такво вино без воде користило се само као лијек за болесне или током путовања као тоник. Према пронађеним списима, стари Грци су правили вино мијешањем 50 дијелова мошта-шире са једним дијелом морске воде. Многи су вјеровали да је ову методу производње вина развио Дионис, бог вина, о чему свједочи мит који каже када му је пријетио митски краљ Тракије Ликург, он је нашао уточиште на мору, а вино које је настало мијешањем шире са морском водом, на грчком се звало antohosmios oinos (што значи вино које мирише на цвијеће).
 
 
Прва историјска референца о древним грчким винарима који су додавали морску воду вину појављује се у списима римског историчара Катона Старијег (234. до 149. п.н.е.). Познато је да су винари са острва Кос у Егејском мору додавали морску воду у своја вина како би га сачували. Катон Старији износи детаље о пракси, укључујући сакупљање морске воде далеко од обале када је море мирно, тако да вода има оптималан садржај соли. У својој књизи о пољопривреди, написаној око 160. прије нове ере, римски историчар рангира виноград као најважнији грану пољопривреде у то вријеме.

Вино Thalassitis, што на грчком значи „морско вино“, специфична је сорта бијелог вина од грожђа асиртико, произведеног само на Санторинију. Thalassitis се производи из винограда на стјеновитим падинама и има веома карактеристичан укус гдје се плодови мијешају са суптилним укусом минерала. Затим, ту је и мало познато, али познато у круговима познаваоца вина Thalassitis Sumerged. Ово је посебно вино Санторинија које одлежава пет година на дубини од 25 метара у пучини мора. Ово изузетно вино има димљену, ароматичну димензију са примjесама угљоводоника. Његов укус је омекшао без икаквих знакова оксидације.