Права истина о лубеници :: Semberija INFO ::

 

Права истина о лубеници


Нећемо још дуго уживати у омиљеном плоду љета - лубеници, па вриједи искористити посљедње тренутке да у сласт поједемо ово сочно, црвенкасто поврће (припада породици бундева), за које већина вјерује да је воће.

Осим што савршено расхлађује, представља укусну и здраву ужину, али и веома дијеталну - на 100 грама лубеница има свега 30 калорија. Ово поврће је такође и ризница добрих витамина и минерала - богата је витаминима А, Б6 и Ц, те магнезијумом, калцијумом, цитрулином, ликопеном...

Познато је да стимулише рад бубрега, помаже избацивање токсина из организма, али повољно утиче и на здравље срца и крвни притисак, а ублажава и различита упална стања.

“Осим обиља витамина, она је фантастичан начин да унесемо пријекопотребну воду на тропским температурама, а нарочито за људе који "не воле" воду. Немам одговор на питање како пронаћи слатку лубеницу, али свим дамама поручујем да се не разочарају ако направе погрешан избор, пошто мање слатка лубеница значи мање шећера, што значи да је можемо појести више”, објашњава дијететичар.

Често се може чути да није само здраво месо лубенице, већ се за конзумацију савјетују и сјеменке. Међутим, нутриционисткиња истиче да ствари не стоје баш тако...

“Што се тиче сјеменки - не вриједи јести црне старе сјеменке, односно оне ће, конзумиране у мањој количини, протрчати кроз дигестивни тракт и мало помоћи пробаву, али у већим количинама могле би имати чак и нежељене ефекте. Овдје нарочито обазриви треба да буде болесници са проблемима варења и хроничним обољењима дигестивног тракта (Крон, колитис...)”, акцентује нутриционискиња, и додаје да оне ипак имају своју вриједност, али само ако се правилно конзумирају:

“Наравно, црне сјеменке су несумњиво извор влакана, али и вриједних микронутријената - но да бисмо до њих дошли треба их или сажвакати или самљети. Занимљив је податак да се у Египту користе као грицкалица”, кратко их пропечете посољене на пек папиру.

Оно што вјероватно нисте знали јесте да су од црних далеко боље бијеле - младе сјеменке лубенице.

“Бијеле, младе сјеменке пак можемо упоредити са проклијалим зрном житарице, за које знамо да су концентрат витамина и минерала, те је добра препорука сажвакати мекане бијеле сјеменке”, закључује нутриционисткиња.

Србија Данас/Независне новине