Колико су поскупјели аутомобили за 30 година? :: Semberija INFO ::

 

Колико су поскупјели аутомобили за 30 година?


Најновији талас поскупљења и инфлације посебно је погодио аутомобилско тржиште, па су некада колико-толико приступачни и породични аутомобили постали предмет луксуза. Разлике су још веће када се то погледа кроз период од 30 година.

Према званичним подацима њемачког ауто клуба "АДАЦ", аутомобили су у периоду од 2017. до 2022. године поскупјели до 44 одсто, што је значајно утицало на продајне резултате и тржиште аутомобила укупно. Поред пандемије и прекида у испорукама, те недостатку нових аутомобила узрок је наравно и инфлација, али један од главних разлога је и неоправдано подизање цијена као и циљано избацивање приступачнијих модела из понуде.

Зато је посебно занимљиво истраживање које је направио њемачки магазин "Т-Онлине" који је упоредио данашње цијене аутомобила с онима из 90-их година прошлог вијека.

Наравно, за поређење је одабран њемачки бестселер - Волксwаген Голф. Тако је 1991. године за трећу генерацију Голфа у основној верзији и с најслабијим мотором у Њемачкој требало избројати 10.200 евра, када се цијена конвертује из тадашње валуте - њемачку марку.

Како је време пролазило цијена је била све виша, па је тако 2012. године основни Голф коштао 17.000 евра, док је 2020. године цијена достигла скоро пуних 20.000 евра. Наравно, велики скок цијене десио се у посљедње три године, па од почетка ове године најприступачнији Волксwаген Голф у Њемачкој кошта чак 29.560 евра, преноси "Клиx""!

Наравно, треба бити поштен па признати да су с техничке стране Голф 3 и Голф 8 слични тек по имену, те да количина опреме за комфор и сигурност, као и сама пасивна сигурност модерног компакта на знатно већем нивоу него код аутомобила од прије 30 година, преноси "АутоБлог".

(Клиx)